МОРКОВЕН СЛАДКИШ или Möhrenkuchen



Както всички мои читатели знаят, живея в Германия. Тук торта с моркови или морковен блат е традиция да се сервира преди и след Великден. Ако е в друго време от годината, се намира за неестествено и неправилно. Ама това са си немските традиции. Виждам, че в България се предлага тази торта целогодишно. Е! Поради тази причина досега не бях писала и рецепта за такава торта, освен за кекс с моркови. Рецептата за него ще прочетете ето тук. Както и сладкиш с ябълки и моркови, чиято рецепта е ето тук.
Тортата е много сочна, много ароматна, вкусна и не чак толкова сложна да се направи. Можете да използвате варианта за четириъгълна форма или пък кръгла Това си е Ваше решение. Аз реших да е с размер 20х30, защото с тази форма разполагах в момента. Имам и мини вариант с половината от нужните продукти и във форма с диаметър 15 см. 
Наслука и нека да ни е Великденско!










НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:
500 грама обелени и почистени моркова
440 гр брашно
1 пак. 15 гр бакпулвер
1 ч. л. канела
щипка настъргано индийско орехче
300 гр захар
4 яйца с размер М
настърганата кора на един портокал
щипка сол
300 мл олио по Ваш избор
40 гр едро счукани орехи

За крема:
600 гр маскарпоне или крема сирене /за мен е по-достъпно като цена/
4 листа желатин или 1 пак. желатин на прах
400 мл течна и животинска сметана, неподсладена  30% масленост за разбиване
50 мл бадемов сироп на Monin /заменете със сироп по Ваш избор, но да не е цветен/
50 гр захар
2 пак. ванилова захар
2 пак. втвърдител за сметана от по 7 гр., но може и без него

За декорацията:
морковчета от марципан
начукани на едро орехи
настърганата кора на един портокал
карамелен сос от 125 гр захар, 125 гр течна сметана и 15 гр масло




  • Включвам фурната да загрее на 175 градуса, а с вентилатор 160 градуса.
  • Покривам дъното на формата с хартия за печене и чак тогава захващам с обръча. Намазвам стените на формата с маргарин.
  • Обелените моркови настъргвам на ситно ренде.



  • Разбивам яйцата със захарта, коричките от портокал и солта на пухкав крем, поне 3 минути.
  • Добавям на тънка струйка олиото като не спирам разбиването.



  • Смесвам в купа брашното, бакпулвера, канелата и индийското орехче.


  • Добавям към яйчената смес и съвсем за кратко и на бавни обороти разбивам.
  • Морковите добавям към готовата смес. Разбърквам.



  • Орехите също.




  • Изсипвам тестото във формата и подравнявам.
  • Печенето трае около 25 - 30 минути или до суха клечка.
  • Изваждам от фурната и оставям блата да се охлади на решетка.



  • Когато блатът е добре охладен си приготвям крема.
  • За целта накисвам желатина в малко студена вода докато набъбне или за около 10 минути.




  • Разбивам сметаната със захарта, ванилията и втвърдителя. Внимавайте да не я преразбиете. Тогава сметаната става на масло. Сметаната трябва да е много добре охладена преди разбиването.



  • Загрявам бадемовия сироп до завиране и в него разтварям набъбналия желатин.



  • Разбивам с тел за разбиване крема сиренето. Не използвам миксер, защото ще стане сиренето течно.
  • Уравновесявам температурата на желатина с част от крема сиренето и смесвам двете съставки.
  • Добавям разбитата сметана и нежно разбърквам до получаването на еднородна смес.
  • Оставям в хладилник за около 2 часа да се стегне крема.

  • Отрязвам морковения блат на три отделни, но много внимателно. Орехите не позволяват блата да се реже лесно. Става и чуплив.
  • Около първия блат захващам стените на формата.




  • Крема разбивам нежно с тел и разделям на три и разпределям равномерно. Намазвам първия блат, покривам с втория, крем, третия блат и пак крем.



  • Изравнявам и слагам в хладилник за един час да стегне крема.



  • За карамеления сос е нужно да разтопя захарта, заливам със сметанат и варя до разтопяването на захарта.



  • Добавям маслото и с помощта на пасатор пюрирам. Охлаждам соса.
  • Добре охладената и стегнала торта декорирам с карамелен сос, орехови ядки, моркочета и настъргана на едро портокалова кора.



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!




Коментари