БИЛКОВО ХЛЕБЧЕ - Kräuterbrot




Защо смятаме чесъна за толкова здравословен? Един път навлязъл чесънът като подправка в кухнята на много народи, не е излязъл. Без значение дали това е Южна Африка, Азия или Европа. Във всяко едно кътче на Света, чесънът е основна съставка. В немската, както и в българската кухни чесновите скилидки се обелват и след това пасират, намачкват или смилат. В немската кухня се поръсват сол и така се получава чесново пюре. По този начин етеричните  масла се отделят. Точно тези етерични масла са и причината толкова много хора да не желаят да консумират чесън, въпреки неговите здравословни и фини свойства.
Днешното билково хлебче съдържа също тези етерични и здравословни чеснови скилидки. В добавка на много зелени билки /подправки/ и някои ядки, става невероятно интересно и впечатлително.










НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 10х30 СМ:

За тестото:
250 гр пшенично брашно тип 405
250 гр брашно тип 1050
1 кубче мая - 42 грама
1 ч. л. захар
250 мл топло мляко
50 гр разтопено масло
1/2 ч. л. сол
1 яйце

За пълнеж:
2 скилидки чесън
щипка сол
1 с. л. зехтин
1 жълтък
100 гр билки и подправки - магданоз, див лук, девисил, босилек/
100 гр зелени маслини, без костилки
50 гр смесени и начукани на едро ядки - лешник, бадем, шам фъстък

За намазване и поръсване:
сметана за кафе
сусам


  • Затоплих цялото количество мляко, добавих захарта, маслото и натроших маята в него. С около 50 гр от брашното направих рядка каша и изчаках леко да шупне.





  • В купата на миксера измерих останалото брашно и чукнах яйцето в него. Аз добавих и малко сол от мен си, за да има вкус после хлебчето. 


  •  Добавих шупналата мая към брашното и месих с миксера около 10 минути до гладко и не лепнещо тесто.


  •  С ръце оформих тестото на топка, покрих купата с фолио за свежо съхранение и оставих до парното на топло. 
  • Има няма 40 минути и тестото напълни купата.


  • Докато тестото втасава си подготвих пълнежа.
  • За целта обелих чесъна, нарязах на ситно и заедно с щипка сол намачках до каша.

  • Смесих чесновата паста с жълтъка и зехтина.

  • Отмерих маслините и накълцах на ситно с блендер.


  • Нарязах на ситно всички зелени подправки и билки, които имах. Може да смесите и със сушени


  • Смлях на едро ядките с блендер.



  • Втасалото тесто изсипах върху набрашнена плоскост.



  • Оформих на правоъгълник с размер 30Х40 см



  • Намазах правоъгълника с чесновата паста.



  • Поръсих обилно със зеленийките.


  • После с надробените маслини



  • И накрая ядките


  • Навивам от към късата страна и от двете страни до средата.



  • Ето по този начин



  • Пренасям хлебчето до намазаната с маргарин форма


  • Оставям отново до парното или докато хлебчето започне да изпълва формата.
  • Включвам фурната през това време да загрее до 200 градуса.
  • Втасалото хлебче намазвам със сметаната


  • Поръсвам обилно със сусам



  • И пека точно 60 минути като във фурната слагам огнеоупорен съд с вода


  • Това е важно за всеки един хляб, защото точно по този начин се получава специфичната хрупкава коричка.

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя!  Така няма да пропуснете нито една моя рецепта.


Коментари