ТОРТА НАПОЛЕОН




Време беше да направя и аз един Наполеон. Правила съм невероятна розова торта с бутер тесто, чиято рецепта можете да видите ето тук. Но самата торта Наполеон не бях правила до сега. Добре, че на моята шефка ѝ се прияде и ме помоли да направя една. Първата торта беше мъничка, кръгличка и с 4 парчета. Докато мигна и я нямаше. Така, че днес повторих в голям вариант - правоъгълна, че е по-лесно и с 12 парчета. Е...много е вкусна. Кремът, който аз използвах е основен сладкарски крем, чиято рецепта е ето тук.










НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАВИЧКА С РАЗМЕР 30 Х 40 СМ:

4 пакета бутер тесто от по 275 гр всяко

голяма доза от основния сладкарски крем, чиято рецепта е ето тук

200 мл течна сметана за разбиване, животинска и минимум 30 % масленост
1 пак. втвърдител за сметана
1 пак. ванилова захар
100 гр едро счукани и запечени на сух тиган орехови ядки

  • Загрявам фурната до 220 градуса без вентилатори 200 градуса с вентилатор.
  • Тестото, заедно с хартията поставям в тавичката. При мен е малко по-голямо и отрязвам, за да стане точно по размер на тавичката. Отрязаното парче също изпичам в страни на тавичката до златисто. То ще ни е нужно за декорация на тортата.
  • Надупквам много добре тестото с вилица.


  • И понеже първото тесто много ми се наду по време на печенето с вентилатор, се наложи да направя за следващите известното в Германия "сляпо печене" или Blindbacken.
  • За целта, върху надупченото с вилица бутер тесто постлах отново хартия за печене и изсипах цял пакет от 500 гр грах. Може да се използва и леща, и боб, или пък специалните топченца за това печене.

  • Може да се използва още един метод. Той е с поставяне на решетка върху бутер тестото, която също не позволява на тестото да се надига. Но аз нямах подходяща такава.
  • Пекох тестото под тези ядки точно 25 минути. Ако не използвате "сляпо печене" може да са нужни и само 15 минути. Важното е тестото да остане около 1 см дебело и да е със светло златист цвят.

  • По този начин изпекох всичките четири бутер теста и охлаждах върху решетка.
  • Отрязъците от тестото изпекох също и изглеждаха ето по този начин

  • Тях надробих на ситно, след изстиването им.

  • Докато блатовете се пекат и изстиват, приготвих сладкарския крем. Него понякога приготвям и един ден по-рано. Следвам рецептата ето тук.
  • Готовия крем покривам с фолио за свежо съхранение и охлаждам до стайна температура.

  • Когато прецених, че кремът е достатъчно охладен разбих сметаната с втвърдителя и ванилията.
  • Започнах да добавям от крема към сметаната като разбивах с тел за разбиване.

  • Когато тази купа ми се напълни, прехвърлих този сметанов крем към основния сладкарски крем. Разбивах с тела до гладък крем.

  • Измерих количеството готов крем с кантарчето и разделих на четири равни части.
  • Подреждах изпечените кори, измазвах с крем 


  • и поръсвах с орехи /също разпределени на четири равни части/
  • При намазването на последната кора си оставих около 3 с. л. от крема за намазване на тортата от страни.

  • Когато намазах и последната кора, прибрах тортата за кратко в хладилник, за да стегне крема.
  • После измазах тортата странично и с трохичките бутер тесто декорирах от всички страни.




Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Коментари