НЕМСКИ МРАМОРЕН КЕКС СЪС СПЕЦИАЛНА МРАМОРНА ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА - Marmorkuchen mit Schokoglasur


Страхотно! Всичко е възможно в днешно време! Някой, някъде е измислил тази глазура! Аз съм тази, която пък ще я предаде на български език подробно, ясно, лесно и хубаво обяснено. Така, че много от Вас /включвам и многото български блогъри/ да могат да я пресъздадат след мен! Благодаря, че ще споделите къде я видяхте! Уважавам всички, които го правят! Макар и да са много малко на брой. И...без наличието на силиконова форма за кекс няма как да се получи!
Но пък цели 44 са номинираните блогъри тази година в Годишните награди на БЛОГОВОДИТЕЛ. Представяте ли си колко много кулинарни блогове има в малка България? А пък Блоговодител са тези, които обединиха повечето /над 330/  под своето покривче.  И всяка година номинират най-добрите от тях в 10 категории. Вече е чест да бъдеш в това общество! За мен също!
Ухае на...получи своята първа номинация и после награда за 2015 година. После имаше номинация през 2016 година, но награда - не. През 2017година Ухае на...имаше  номинации в цели 5 категории. И ...нови правила за гласуаване. Блогърите сами определят кой ще е награден! Познайте! Ухае на...беше признат само от своите читатели. На това разчитам и тази година. Да гласувате за любимия си блог! Пък..."сабя ще покаже".  Номинациите са в любимите ми категории "Гозбите на баба", "Жител на света", "Топло от фурната", "С аромат на ванилия", "С крилце или кълка", "Бързо и вкусно". 
Гордея се с новата категория, в която съм номинирана. Това е "С аромат на ванилия". Категорията, с която бях призната в 84 милионна Германия. Но за това ще Ви разкажа в друга публикация. Гордея се с всичките си торти, сладкиши и невероятни изкушения, които много подробно Ви показвам в Ухае на...Най-много се гордея с торта Гараш - българската царица на тортите и най-четената рецепта в блога! Благодаря, че ми се доверявате!
Знам, че няма да получа много награди от журито /самите български блогъри/! Знам го, защото не отделям достатъчно време да влизам във морето от български кулинарни блогове, да коментирам и да казвам колко много харесвам дадена рецепта! Нямам това време! Отдавам се изцяло на моите читатели, рецепти и четене на кулинарни книги. После, правилата в моята кулинарна група Обичам да готвя, не се харесват ама хич на кулинарните блогъри. Нужно е да отделят малко повече време и душа, за да публикуват при нас.  Да! Ама така групата е различна и е защитена от морето бездушни и автоматични публикации на рецепти! Това си е моето разбиране за представяне на вкусна храна. Съжалявам за добрите блогъри, които ми се обидиха от това!
И ...така! Разчитам само на Вас, мили мои! Верните читатели на Ухае на...Разчитам на всички Вас, които за тези шест години ми се доверявате безрезервно, приготвяте храната за любимите си хора под вещия поглед на Петя! Прегръщам Ви! Бъдете здрави и нека се забавляваме  в кухните си!
Сайта за гласуване е вече отворен и можете да дадете своя глас ето тук  kulinarninagradi.com.









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СИЛИКОНОВА ФОРМА ЗА КЕКС С ДИАМЕТЪР 22 СМ:

Продукти за типичния немски мраморен кекс:
250 гр масло със стайна температура
250 гр захар
1 пак. ванилова захар
4 яйца размер М
щипка сол
1 шишенце аромат на ром
500 гр брашно
1 пак. бакпулвер - 15 гр
125 мл прясно мляко

30 гр какао
25 гр захар
3 с. л. прясно мляко

Продукти за шоколадовата глазура:
150 гр черен шоколад /следващият път ще използвм 200 гр/
150 гр бял шоколад /следващият път ще използвам 200 гр/
Аз купувам ето тfзи шоколадов кувертюр

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за schokoladenkuvertüre




И най-важното! Ако нямате силликонова форма за печене на кекс, не се захващайте! Няма да се получи!
Включвам фурната да загрее до 175 градуса. Ако използвате вентилатор 160 градуса.



  • Мекото масло разбивам с миксера на пухкав крем.
  • Добавям захарта и ванилията и продължавам разбиването около 5 - 7 минути.



  • Добавям солта и едно по едно яйцата. Разбивам първото с маслото напълно и чак тогава добавям второто, разбивам и т. н. 



  • Сега идва ред на аромата на ром.

  • Намалявам миксера на втора степен и започвам да добавям по малко от прясното мляко...



  • ...като редувам с размесеното с бакпулвера брашно.



  • Бъркането е на минимална степен, заради бакпулвера. Той не обича мощното разбиване. Може кексът да не се надигне и да остаане длетав.



  • Получава се гъсто кексово тесто. Доста различно от това, с което сме свикнали в България.



  • 2/3 от тестото изсипвам в чистата и ненамазана с нищо силиконова форма.



  • Останалото тесто разбивам с какаото, прясното мляко и захарта за съвсем кратко.



  • Загладам бялото тесто и...



  • ...изсипвам кафявото тесто.
  • С виличка и спираловидно се опитвам да размеся кафявата и бялата смес.



  • Моят опит с печенето в силиконова форма е само от мъфините. От там знам, че е хубаво формичките да са в друга - твърда основа. Аз използвах една форма за торта, в която сложих силиконовата форма. 



  • Пекох точно 60 минути, но Вие проверявайте след 50 -тата минута с клечка. При мен фурната е стара и даже не пече равномерно, но пак се получи.



  • Когато един кекс се пукне - добре е опечен. Ако не се пукне - длетав е!



  • Извадих от фурната, изчаках 5 минути и обърнах формта върху решетка и много внимателно отстраних силикона, точно като събличане на пуловер е!



  • Оставих кекса върху решетката до пълното му охлаждане.



  • После оставих за половин час във фризера.
  • През това време разтопих на водна баня двата вида шоколад, но поотделно. 




  • В добре измитата и подсушена форма редувах двата вида шоколад. Черн, бял...



  • ... редувам до пълното изчерпване на двата вида.



  • След това върнах замразения кекс във формта.



  • И...започнах да масажирам с пръсти като избутвах шоколад от дъното към върха и така по всяко ръбче, по всеки сантиметър от формта. 



  • Оставих на студено в хладилника за една нощ да се стегне шоколадът.

  • На другия ден много внимателно отстраних силиконовата форма и сервирах.

Шоколадово вкусен мраморен кекс! Невероятно гладък и красив!


Елате при нас! Във Фейсбук и Обичам да готвя!
И...гласувайте за Ухае на...ето тук!

Коментари