ЮБИЛЕЙНА ТОРТА Jubiläumstorte





С тази торта много се гордея! 
Отне ми много време за направа, но пък крайният резултат е впечатляващ. 
Нарочих я за рождения ден на моят татко и моята мила свекърва. Те са родени по случайност в един ден, в един месец, в една година и както се сещате в един ден - 24 февруари имаха този впечатляващ юбилей - 80 години.
Тортата беше оценена много високо от хората, които я опитаха.
Но пък рецептата ще бъде кратка и съм сигурна, че решите ли да направите същата красива торта, няма да имате никакви проблеми. Следвайте само стъпките в рецептата.










Тортата се състои от два етажа. Първият етаж е торта Моцарт и е с размер 20 см в диаметър, но съм използвала рецепта за торта 26 см в диаметър. Просто тортата се получи с височина 10 см. Вторият етаж е торта Гараш с размер 15 см. в диаметър и десет пласта от блатове, но също съм използвала продуктите за торта с диаметър 26 см. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА МОЦАРТ:

4 яйца
щипка сол
4 с. л. вода
125 гр. захар
75 гр. брашно
75 гр. нишесте
2 с. л. какао
1 пак. бакпулвер
800 мл. течна сметана
100 гр. черен шоколад
100 гр. млечен шоколад
200 гр. марципанова маса
100 гр. лешникова нуга
100 гр. смлени шам-фъстъци
7 пак. втвърдител за сметана (не са задължителни )
Следвайте стъпките в рецептата за торта Моцарт ето тук




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА ГАРАШ:


8 белтъка /ако яйцата са с голям размер - L, слагам само 7, за да спазя височината на тортата - 4 - 5 см./
1 ч. ч. пудра захар или 100 гр
350 гр. смлени орехови ядки или 400 гр смлени лешници или бадеми /цената на орехите е много висока/
1 с. л. брашно

За крема:
400 мл. течна сметана /може да се замени със заквасена сметана/
100 гр захар
450 гр. кувертюр /черен шоколад/

За глазурата:
150 гр. кувертюр /черен шоколад/
2 с. л. олио или 30 гр масло, или 30 гр палмова мазнина
Приготвям 10 блата с размер 15 см по подробната рецепта ето тук



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БИСКВИТКИ ЗА ДЕКОРАЦИЯ:

300 гр брашно
100 гр захар
1 щипка сол
200 гр меко масло
1 жълтък
няколко капки ванилова или друга есенция /аз използвах портокалова/
няколко капки вода
За захарната глазура /Роял айсинг/:
125 гр пудра захар
1/2 белтък
няколко капки сок от лимон
няколко капки вода
подробната рецепта за бисквитките е ето тук 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ЦЕЛУВКИ, НО С ДОБАВКА НА ШАМ ФЪСТЪК:

4 белтъка
125 гр кристална захар
100 гр пудра захар
15 гр царевично нишесте

Използвах подробната рецепта за целувки ето тук

Направих рози от фондан, рисувах със златна боя върху шоколадовата глазура, поръсих със златни захарни перли и златен прашец. Сама изработих шоколадовите топки.

Оцветих фондана върху Моцарт в цветовете на кремовете - кафяво, бежаво, зелено.


Първи ден - изпичане на блатовете за двете торти  и бисквитките.
Готовите и добре охладените блатове увивам с фолио за свежо съхранение. Хубаво е винаги блатовете да  са престояли поне една нощ. Така и нарязването им е много по-лесно.
Втори ден - рисуване на бисквитки със захарна глазура и подготвяне на кремовете за торта Моцарт, както и изпичане на целувките
Трети ден - сглобяване на двете торти с кремове по рецепти и измазване с ганаш отвън
Четвърти ден - покриване на торта Моцарт с фондан и заливане на торта Гараш с глазура
Пети ден - сглобяване на тортата с двата етажа и декорация. За целта използвах дървени шишчета за кейк-попс и кейк-бордове за двете торти.
Успех и питайте при затруднения! Отговарям на всички въпроси.


Знам, че тортата ще послужи за идея на много от Вас! Моля, уважете ме като споменете от кого сте инсперирани!
Жалко, че в последно време никой не го прави. Това говори за лошото интернет възпитание в българското пространство.
Правата за тази торта са изцяло мои! Не е взаимствана от никого и никъде.


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя!  Така няма да пропуснете нито една моя рецепта.


Коментари

Elena Dimitrova каза…
Чудесна торта за прекрасен повод Петя.Да са ти живи и здрави рожденниците още дълги години.А ти продължавай в същия дух да твориш в кухнята.
Поздрави !