СЕВЕРНЯШКА СИРЕНЯВА ЛЮТИКА


Богата е българската кухня! Богата на цветове, богата на аромати, богата на вкусове! Важното е да ги открием, пресъздадем, опишем и предадем на поколенията.
Благодарна съм на всички членове на моята кулинарна група във Фейсбук ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ, че отделят време да споделят своята трапеза с всички нас. Благодарение на тях научавам и аз още много за родната храна.
Северняшката сирена лютика беше споделена от Таня Манова и аз бях впечатлена, защото моят татко е от Севрозападна България и всичко свързанно с този район ми е мило.
А разядката е много вкусна! Добавих от себе си само ароматът на изпечената на котлон сушена люта чушка. Аромат,  с който ме е запознал татко и се е запазил завинаги в моето съзнание. Аромат, който ми напомня и за топеницата на моята майка /рецептата е тук/
Заслужава си и Вие да усетите този аромат!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

10 бр изпечени и обелени червени чушки /аз използвам от буркан, но ги измивам хубаво на течаща студена вода, защото са доста овкусени/
4 твърдо сварени яйца
200 гр краве или овче сирене
150 гр гъсто кисело мляко /може и цедено/
сол, черен пипер и едро смлян лют червен пипер
1 сушена люта чушка



  • В голяма купа изсипах ситно нарязаните червени чушки, нарязаните на ситно яйца и надробеното на едро сирене.



  • На котлона запекох от всички страни сухата червена чушка и се разнесе страхотен аромат из целия ни дом. Аромат на уют, на зима, аромат на село, аромат на България.



  • Добавих киселото мляко и разбърках разядката.


  • Овкусих със сол, черен пипер и лют червен пипер. Аз използвам бибер.


  • Сервирам разядката поръсена с едро начупената и изпечена сушена люта чушка. Това е и "черешката на тората"


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!



Коментари

vesela каза…
Ах, от къде намираш тези интересни рецепти...
Petya Argirova каза…
Както и в началото на публикацията съм написала, рецептата е от моята кулинарна група. А пък ме е впечатлила, защото моят татко е от Северозапада и баба правеше лютика. Аз съм любопитна и много чета. Така, че има още много за показвване от забравената българска кухня. Тя е велика!