НАБРЪЧКАНО ХЛЕБЧЕ


Страхотно е настроението, когато слънцето изгрее! След месечен студ, сняг, влага днес изгря невероятно и топло слънце. Сами виждате колко грее и моето набръчкано хлебче! Красота!
А защо е набръчкано? Ами като си превеждам от немски език или трябва да е хлебче с бръчки, което ми звучи много смешно, или набръчкано хлебче. Избрах второто, защото и без това си е доста къдравичко и с неправилна форма хлебче.
А пък на вкус наподобява нашата си питка, която се стремим да направим многопластова. Рецепта за моята питка ще намерите ето тук.
И така! Модата си е мода! Ще печем набръчкани хлебчета! Хем лесно се разчупват, хем са много вкусни и за децата интересни.
Време е да омесим тестото!









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КЕКСОВА ФОРМА С РАЗМЕР 30Х10 СМ:

200 мл топло мляко
1 с. л. захар
21 гр прясна мая
450 гр брашно с готовност за добавяне
щипка сол
40 гр меко  масло за тестото
50 гр меко масло за намазване
2 яйца



  • Отмервам брашното в купата на миксера. Добавям солта, мекото масло едното цяло яйце и белтъкът на второто яйце.
  • В топлото прясно мляко с малко брашно начупвам маята и изчаквам докато се надигне или шупне.
  • Добавям млякото с маята към брашното и започвам да меся с накрайниците за тесто около 10 минути до гладко и меко тесто. На мен ми се наложи да добавя около 30 грама брашно още, за да се оформи тестото на топка. 



  • Оставям топката тесто в купата на миксера, покривам с фолио за свежо съхранение и оставям до парното за около един час или докато напълни купата.



  • Втасалото тесто разточвам много нежно на кора с дебелина около 1 см.



  • Намазвам обилно с меко масло.



  • С резеца за пица нарязвам тестото на квадрати, които се старая да са с размера на формата.



  • Слагам четири по четири един върху друг и подреждам в тавичката.



  • Оставям и достатъчно разстояние между тях. Старая се да запълня цялата тавичка.



  • Тъй като хлябът е набръчкан, не е нужно да се стараете да му придавате някаква специална форма.



  • Оставям за около половин час отново да втасва до парното, като покривам тавичката с кърпа.
  • Включвам фурната да загрее до 180 градуса.
  • Втасалото хлебче намазвам с оставения и разбит жълтък.



  • Пека хлебчето точно 40 минути на горен и долен реотан. 
  • Готовото хлебче изваждам от формата и оставям на решетка до пълното му охлаждане.

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!



Коментари

vesela каза…
Разкошно е хлебчето, Пете!
Petya Argirova каза…
Благодаря, Весела! Сервирах го на закуска и нищо не остана! Невероятно е! Прегръдки!
Unknown каза…
Здравейте! Искам да попитам какви са размерите на тавичката за това хлебче?
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! Както съм уточнила в началото на публикацията и при наличните продукти, тавичката е 30х10 см. Успех!