ДОМАШНАТА ТОРТА НА БАБА


Тази торта съм Ви я представяла вече в Ухае на... Рецептата можете да прочетете ето тук. Но с годините и аз променям рецепти, а тази наистина имаше нужда от промяна. Имаше нужда бабината торта да стане тортата на баба! Хиххихи! Ами да...Тортата на по-модерната баба, на съвременната баба и т. н.
Да се захващаме за бабините работи!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 24 СМ:

6 яйца
200 захар
6 с. л. олио
1 пак бакпулвер
2 ванилии със захар
350 гр  брашно
150 мл   лимонада 
2 с. л. какао
настърганата кора на 1 портокал

ЗА КРЕМА:

1,5 л. прясно мляко
150 гр захар
5 яйца
200 гр брашно
50 гр. краве масло
1 ампула с аромат на ванилово масло /ако правилно съм си го превела/

За напояване:
6 с. л. ликьор по Ваш избор, аз използвах вилямов

ЗА ДЕКОРАЦИЯ:

100 гр смлени лешникови ядки /в момента са по-евтини от орехите/
4 с. л. лешников крокант


  • Включвам фурната да загрее до 180 градуса
  • Разбивам яйцата, захарта и ваниловата на захар на пухкав крем


  • Добавям олиото и разбивам за кратко



  • Идва ред на лимонадата, разбивам



  • Смесвам брашното с бакпулвера и добавям, но вече бъркам само с тел. Бакпулверът не обича разбиване с миксер


  •  Добавям и портокаловите корички. Аз купувам готови от магазина.



  • Постилам на дъното на формата - 24 см хартия за печене и чак тогава захващам стените на формата.
  • По навик намазвам с малко олио стените и дъното.



  • Измервам си тестото и разделям на три равни части
  • Към първите две третини добавям  портокаловите корички
  • Изсипвам заедно двете портокалови третини във формата и изпичам в загрятата до 180 градуса фурна за 30 минути. Фурната ми е на горен и долен реотан, ако е с вентилатор - 160 градуса и около 20 минути.
  • Правя проба с клечка за зъби. Ако боцна и клечката е суха - блатът е готов



  • Изпичам по този начин и втората третина.
  • Към третата третина добавям какаото, така получавам един тъмен блат



  • Готово изпечените блатове охлаждам върху решетка




  • Докато печенето на блатовете продължава, в сух тиган изсипвам ядките и запичам до приятен аромат и златист цвят.



  • Когато блатовете се охладиха започнах приготвянето на крема
  • За целта сварих прясното мляко със захарта



  • Яйцата разбих с миксер до пяна



  • Добавих брашното и разбих само кратко.



  • Получава се гъсто тесто за палачинки



  • Добавям тестото на тънка струйка към прясното мляко, но като тенджерата е извън котлона



  • Връщам на котлона и бъркам постоянно, докато крема се "обърне" един път. Или до завиране.



  • Отделих гъстия крем от котлона и добавих маслото. Продължих да бъркам до пълното разтопяване на маслото.
  • Добавих ампулата с аромат на ванилово масло



  • Белия блат раздлих на два отделни с помощта на дълъг нож. Дългият нож ми позволява да държа правата линия и така блатовете ми остават еднакви и равни.


  • Около първия блат захванах обръча за торта и напоих с 2 с. л. от вилямовия ликьор




  • Крема за торта също на три равни части и с първата още гореща част намазах първия блат.
  • Поръсих с 2 с. л. лешников крокант.





  • Поставих кафявия блат за торта 



  • Намазах отново с горещ крем, поръсих с лешников крокант и поставих третия блат 



  • Върху третия блат намазах от последния крем, но си оставих около 2 с. л. от него за измазване отстрани.
  • Охладих тортата за около 1 час.
  • След час свалих ринга за торта



  • Измазах странично и поръсих от всички страни със запечените и охладени смлени лешникови ядки.


За декорация използвах цели орехови ядки



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!







Коментари