КРЕМ БРЮЛЕ или Crème brûleé


Класика! Толкова отдавна да му се канех на този крем и ето, че дойде време да влезе в моето доста голямо Тефтерче с рецепти.
В превод от немски /засега владея само него/ - горèн крем. Приготвя се със сметана, жълтъци и захар. Родината му е Франция, а се ароматизира с ванилия, портокалови кори, лимонови кори, бадемово мляко или пък джинджифил. Но по единично а не всичко на един път. И най-накрая му се прави хрупкава захарна коричка от запечена захар.
Аз приготвям крем брюле често, след като са ми останали жълтъците от любимата торта Гараш - най-успешната ѝ рецепта ще намерите ето тук.
Моят вариант е ароматизиран с ванилова захар и портокалов ликьор. Но Вие можете да изберете аромат по Ваш избор.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 6 ПОРЦИИ:

500 мл течна животинска сметана
2 пак ванилова захар или 1/2 шушулка ванилия /на мен ми идва малко скъпичка/
6 жълтъка
50 гр захар
1 с. л. портокалов ликьор
по 1 ч. л. кафява захар на порция за карамелизиране 


  • Сметаната и ваниловата захар смесвам в тенджерка и слагам на котлона. В момента, в който ще заври, свалям от котлона.
  • Оставям за около 20 минути да се охлади или около 45 - 50 градуса. Ако съм използвала ванилова шушулка, сега я изваждам.

  • В купата на миксера смесвам жълтъците и захарта. Разбивам до пухкав и почти бял крем.
  • Добавям и портокаловия ликьор.

  • На тънка струйка добавям поохладената сметана  към крема като не спирам да разбивам.

  • Изсипвам сместа в 6 формички.
  • Включвам фурната да загерее до 200 градуса.

  • Слагам формичките в тавичка и наливам гореща вода с темепература минимум 80 градуса. Което ще рече, след като бързоварната кана се изключи, изсипвам водата в тавичката, изчаквам около 5 минути и подреждам формичките.

  • Слагам тавата в горещата фурна и пекох първо 15 минути. Но те не бяха достатъчни. Кремът си беше още течен, а имаше малка коричка, но светло златиста.
  • Пекох още 15 минути и тогава като пипнах с пръст кремът беше вече сгъстен, а цветът беше тъмно златист. 
  • Оставих кремовете да стоят още малко в изклчената фурна, после извадих с тавата и изчаках още половин час. След това ги прибрах в хладилник за около 2 часа.
  • С това обаче крем брюле не е все още готов за сервиране.
  • Нужно е да се поръси с кафявата захар и, ако имате горелка, да се каремелизира.
  • Който няма горелка е нужно да върне формичките в тавата с водата и да добави кубчета лед около купичките. Те не позволяват на кремовете да се доизпичат. 
  • Слагам тавата точно под най-горен реотан и пускам фурната на позиция грил, или пък горно печене, или пък инфрачервено. И това, докато захарта се карамелизира. 
  • Кремчетата се връщат в хладилника за още 2 - 3 часа, докато карамелът се втвърди.

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...! Място, където ще научите още много за вкусната храна и ще обмените информация с позитивни кулинари!




Коментари

Petya Argirova каза…
Привет, Весела! Любима класика!