ЗДРАВОСЛОВНО ХЛЕБЧЕ С ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО И ОВЕСЕНИ ЯДКИ


Както знаете живея в държавата с над 3000 вида хляб и няма начин да не се изкуша да правя всякакви видове хляб. Особено, когато и разнообразието от брашна в магазинната мрежа е огромно.
Всички си мислят, че немците не ядат хляб. Е, те не сервират хляб с големите порции  шницели, но за закуска или вечеря се сервира само висококачествен и съвсем пресен хляб. Ако хлебчетата са от вчера - не са добри. Всичко е току що извадено от фурната. А хлябът тук е много скъп. Добрият хляб. И...традициите в хлебопроизводството и производството на брашна са от векове. Уменията се предават от баща на син и т. н. 
Така, че в раздела ХЛЯБ на моя блог можете да откриете вече много рецепти, научени от мен в Германия и България.
А днешното хлебче е много вкусно и здравословно. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 30 Х 11 СМ:

500 гр пълнозърнесто пшенично или друго брашно
100 гр овесени ядки /но не от най-фините/
30 гр прясна мая
250 мл мътеница /в Германия се продава в магазините Buttermilch/, заменя се с Кефир или Айран
100 гр  извара /Quark/, ако използвате твърда е хубаво първо да я разбиете с миксер и малко прясно мляко
1 ч. л. сол
40 гр меко масло
30 гр сусамово семе


  • Отмерих всички  сухи продукти в купата на миксера.
  • Затоплих мътеницата, разтворих маята в нея.





  • Към сухите съставки добавих мекото масло и изварата.
  • Започнах месенето с накрайниците за тесто и добавях на тънка струйка мътеницата с разтворената мая в нея. Не съм чакала маята да шупне.


    • Тестото ми се получи малко твърдо. Ако искате увеличете малко количеството мътеница, но още при добавянето ѝ. Сега вече е късно.




    • Доомесих на ръка, оформих на руло и сложих в намазаната с маргарин форма.



    • Покрих с кърпа и оставих на топло до парното за около 1 час да увеличи двойно обема си.


    • Втасалото хлебче намазах с вода и поръсих с овесени ядки.
    • Включих фурната да загрее до 200 градуса и пекох хлебчето около 1 час.


    • Готовото хлебче оставих върху решетка добре да се охлади и чак тогава сервирах и нарязах.
    • Ако топъл хляб се реже, остава длетав.


    Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!





    Коментари