ТАРТА С ГЪБИ


Винаги съм се чудела каква е разликата между тарт, киш и пай и още други от този род. Оказва се, че като всичко в кулинарията с течение на времето и тези вкусни тестени, сладки или солени изкушения са се видоизменили толкова много, че можете да ги срещнете във всякакви варианти. И аз, понеже съм си възпитаник в последните 10 години на немската школа, ще Ви запознавам с моите немски такива варианти. 
В Ухае на...съм писала вече за Киш Лорейн, както и за немския Цвибелкухен. Време е сега да разнообразим с тази тарта с гъби. 
Включвайте фурната да загрява до 200 градуса!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 26 СМ:


За пълнеж:
300 гр гъби /моите бяха кафяви печурки/
2 глави кромид лук
1 стрък пресен лук
2 скилидки чесън
150 гр нарязан на малки кубчета бекон
магданоз
сол и черен пипер на вкус
индийско орехче
2 с. л. Butterschmalz /известно в България като ГХИ, а тук си се продава във всеки магазин/ или мазнина по Ваш избор

За крема:
400 гр заквасена сметана
200 мл течна животинска сметана
3 яйца
сол, черен пипер, индийско орехче

За тестото:
250 гр брашно
130 гр масло
1/2  ч. л. сол
1 яйце

  • Започвам с подготовката на плънката.
  • Гъбите почиства с четка и нарязвам на едро. Ние обичаме да усещаме гъбите.
  • В тиган загрявам маслото и изпържвам гъбите до тъмно-златисто оцветяване от всички страни.
  • Добавям бекона и запържвам докато усетя приятният му аромат.



  • Добавям нарязания на едри кубчета кромид и зелен лук, както и скилидките чесън.



  • Изпържвам всичко за кратко, почти до омекване и подправям със сол, черен пипер и индийско орехче. 
  • Наръсвам с нарязан на ситно пресен магданоз и отделям от котлона. 
  • Хубаво е плънката да се охлади.



  • За тестото смесвам в купа всички продукти.


  • Намазвам тавата с маргарин.



  • С ръка омесвам масленото тесто.


  • Разточвам на кора с размер 28 см и слагам в тавата, като задигам краищата по стените. Формата за тарта е хубаво да е накъдрена по стените и да е керамична, но аз имам само метална. Така, че -  в нея.
  • Когато залепя добре тестото и по стените на формата, надупчвам с вилица тестото по дъното на формата.


  • В друга купа разбивам яйцата, добавям сметаните и подправям крема.



  • Върху тестото разпределям гъбената смес и заливам с яйчената смес.
  • Пека в загрятата предварително до 200 градуса фурна около 40 минути.


Тартата с гъби може да се сервира и гореща, и охладена.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





Коментари

Rumiana Georgieva каза…
През декември бях в Баден Баден и в сладкарница Кьонинг опитах нещо много вкусно, само вие бихте могли да предложите рецепта.Беше лимонов тарт /пай/, тънко маслено тесто, като че имаше отгоре много тънко пандишпанено тесто, лимонов курд ,отгоре белтъчна пухкава меренга, леко запечена.Не разбирам немски, търсих рецепта неуспешно.Тестото беше меко, не знам как се е получило.Вашата гъбена тарта с хрупкава структура ли е? Много бих била благодарна ако ми помогнете с рецепта за лимоновия тарт.
Petya Argirova каза…
Здравейте, Румяна! Гъбена тарта е с маслено тесто и след изпичането е леко хрупкава. Това е и нормално за това тесто. Ще се опитам да пресъздам тартата на сладкарница Кьонинг, но за целта с удоволствие ще отида до там първо да я пробвам. Днес си получих поредната книга - учебник, която е основно за тарти и съм сигурна, че много скоро ще видите и тази! Поздрави!
Rumiana Georgieva каза…
Много, много благодаря, да ви пусна ли адреса?
Petya Argirova каза…
Както прецените, Румяна! Но си мисля, че ще се справя с намирането на сладкарницата. С днешните технологии всичко е възможно! Благодаря, много и поздрави!
Rumiana Georgieva каза…
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187278-d1820046-Reviews-Cafe_Koenig-Baden_Baden_Baden_Wurttemberg.html#photos;geo=187278&detail=1820046&ff=309360323&albumViewMode=hero&aggregationId=101&albumid=101&baseMediaId=309360323&thumbnailMinWidth=50&cnt=30&offset=-1&filter=7&autoplay=
Rumiana Georgieva каза…
Правилното име е cafe Konig, Baden Baden, в центъра и на лесно място.
Petya Argirova каза…
Много благодаря, Румяна! Ще Ви държа в течение!
vesela каза…
Това ще ми хареса със сигурност!
Petya Argirova каза…
Весела, сигурна съм, че много ще ти хареса! Само опитай! Този тип печива са ми любими от западновдноевропейската кухня. Винаги има какво да се научи! Приятни мигове в кухнята!