ПЛОСЪК СУСАМЕН ХЛЯБ


Това е един хляб, който се приготвя бързо, не изисква специални умения и е много полезен.
Сусамът съдържа много полезните калций, желязо, фосфор и магнезий, както и в изобилие фолиева киселина.  Когато към брашното от спелта /динкел/  добавим от така полезния сусам  нашето хлебче става много здравословно.
Другото, което добавих към тестото е малц. Оказа се, че в Германия се използва много често при приготвянето на хляб, защото прави хляба мек, пухкав и здравословен. В случая е ечемичен малц за печива. Продава се в Германия на рафтовете за брашно.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ХЛЕБЧЕТА:

500 гр пшенично брашно или спелта, или смесено
50 мл зехтин
40 гр прясна мая
1 с. л. малц
2 равни ч. л. сол
230 мл топла вода

50 гр сусам



  • Ето така изглежда пакетчето с малц, което купих от Реал.



  • В купата на миксера отмерва всички продукти, без водата и сусама.


  • Добавям 30 гр от сусама и започвам да бъркам с накрайниците за тесто, и да сипвам водата.


  • Месенето с миксер предпочитам да е около 10 минути. Или докато тестото се отлепи от съда и се събере на топка.  
  • Ако случайно тестото Ви е рядко - добавете малко брашно.



  • Разделям топката тесто на две.



  • Разточвам на кора с размер горе - долу една педя.



  • Подреждам двете хлебчета в тава с хартия за печене  и поръсвам с останалия сусам.





  • Оставям хлебчетата да втасат, покрити с кърпа докато увеличат двойно обема си.
  • През това време загрявам фурната до 220 градуса и пека втасалите хлебчета около 40 минути.


Сервирам хляба охладен.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Коментари