ВКУСНА САЛАТА С ЖИТО И МАСЛИНИ


Тази салата е от позабравената българска кухня. Да! Жито и маслини. Комбинацията е невероятна и, ако до сега не сте опитали - сега е моментът. На Бъдни вечер традиционно се слага жито на трапезата, а това е едно добро предложение!
Нека да запазим българските традиции и ги предадем на поколенията!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 гр жито /аз имам възможността да купувам бланширано жито, което се сварява много бързо/
20 бр черни маслини
20 бр зелени маслини
2 стръка пресен лук
прясно изцеден лимонов сок
сол
зехтин


  • Сварявам житото до пълна готовност и после прецеждам от излишната вода.



  • Маслините нарязвам на тънки филийки.



  • Смесвам в купа прецеденото и охладено жито, маслините и нарязания на колелца пресен лук.
  • Овкусявам със сол, зехтин и лимонов сок.


Сервирам салатата добре охладена.


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Коментари

Elena Dimitrova каза…
Прекрасна салата Петя,
тази година ползвах перлен ечемик за Бъдни вечер.Но наистина с жито е много, много вкусна тази салата.
Поздрави и Честито Рождество Христово ! Весели празници !
Анонимен каза…
Уау, страхотна салата. Аз съм (позитивно) изумена защото никога не съм харесвала вкуса на житото. Но тук много добре се допълват и "лекуват" с маслините - а дори ползвах доста невкусни маслини. Влиза в менюто за Бъдни Вечер, което от години страдаше от липсата на жито. Благодаря!
Petya Argirova каза…
Националната ни кухня е неизчерпаема! Имаме толкова много забравени, но здравословни рецепти. Съжалявам, че не разполагам с още повече време, за да приготвя всичко, което вече не присъства на българската трапеза. Поздрави! Следете Ухае на..., защото съм луда по старата българска кухня.