ТОРТА "БЯЛА НЕДЕЛЯ"



Всички Вие, които четете често Ухае на...знаете, че почти от 10 години живея в Германия. В последните две години така се подредиха нещата, че дори не съм се прибирала в Родината. Много ми е мъчно. Може и това да е причината да приготвя тази "Бяла неделя". Аз лично никога не съм я опитвала. Може да е излезнала като модел след като вече съм се преместила в Германия. Но пък в интернет пространството е много известна и така и аз се затъжих за "Бяла неделя". Вчера мои приятели германци искаха торта от България. И понеже торта Гараш съм правила вече не един път /моята рецепта е ето тук/, реших този път да ги изненадам с "Бяла неделя".
Естествено, че избрах рецептата на Иван Звездев, защото той беше и много известен по времето, когато живеех още в България. Когато прочетох горе-долу рецептата разбрах, че кремовете са често ползвани от мен и много добре ги познавам. Вече знаех - лесна е за приготвяне.
Рецептата, която аз приготвих е пригодена за немските вкусове. Тук тортите не се сиропират. Защото като престои една нощ, тортата вече е достатъчно напоена от кремовете. А в същото време сладкишите не са така сладки, както ние си ги обичаме.
Но ще добавя сиропа за напояване в нужните продукти и Вие сами ще прецените как да процедирате.
В същото време, както аз си обичам, спестих доста време като приготвих блата от предишния ден по моята успешна рецепта - ето тук. А крокан си купих готов - лешников крокан. И понеже е доста скъп, използвах по-малко количество.
Ами... да се захващаме за работа! Ето това е моят прочит на рецептата за всеизвестната торта "Бяла неделя"!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТОРТА С РАЗМЕР 26 СМ В ДИАМЕТЪР:

За блата:

6 бр. яйца с размер М
200 гр захар
200 гр брашно
5 с. л. топла вода
1 ч. л. бакпулвер
2 пак. ванилия със захар
2 с. л. какао
Подробна рецепта за блата ще намерите ето тук

За ваниловия крем:

500 мл прясно мляко
3 с. л. захар
1 пак. ванилов пудинг на прах
100 гр масло със стайна температура
3 с. л. пудра захар за разбиване на маслото

За сметановия крем и сметановата декорация:

800 мл течна /животинска сметана/
4 пак. втвърдител за сметана
4 с. л. захар
4 пак. ванилова захар /8 гр всяко/

За глазурата от бял шоколад:

100 гр бял шоколад
100 мл сметана
20 гр краве масло
2 с. л. захар

За шарката от черен шоколад:

50 гр черен шоколад

За декорация:

200 гр лешников крокан 





  • Както вече писах, блата за тортата приготвих един ден по-рано по моята сполучлива рецепта - ето тук.
  • Пак от предишния ден сварих и пудинга. Като готовия пудинг съхранявам в купа с фолио за свежо съхранение на стайна температура. Фолиото трябва да е залепено за пудинга. Така не се получава коричка и много лесно се разбива. Трябва да е със стайна температура, за да не се пресече маслото. 
  • Ако не обичате готовите прахчета за пудинг, имам подробна рецепта за ванилов домашен пудинг ето тук.
  • Мекото масло, което е стояло поне една нощ на стайна температура разбивам с пудрата захар и с помощта на миксер до пухкав крем. 
  • Започвам да добавям лъжица по лъжица от ваниловия пудинг, който също е със стайна температура. Това е важно, за да не се пресече маслото.



  • Добре охладения блат режа на три отделни.
  • Около първия блат захващам ринга за торта.



  • Покрих блата с цялото количество "немски маслен крем" - така се нарича този крем с пудинг и масло. Той присъства във торта Франкфурт /рецепта тук/ и известния Франкфуртски венец.
  • Поръсвам върху крема две супени лъжици лешников крокан.


  • Покривам с втория блат.
  • Разбивам 400 мл от сметаната с две пакетчета втвърдител за сметана, 2 с. л. захар и 2 пак. ванилова захар.




  • Покривам втория блат със сметановия крем и поръсвам с две с. л. крокан.


  • Покривам с последния блат и леко притискам с ръце, за да се изравнят редовете.



  • Слагам тортата за около час в хладилник, за да стегнат кремовете. Така като сваля ринга имам перфектни слоеве блат и кремове.
  • През това време приготвям глазурата от бял шоколад, защото трябва да се изчака и нейното изстиване.
  • В тенджерка слагам сметаната да се загрее до завирането ѝ. Внимавайте да не заври. Добавям захарта маслото и начупения шоколад. Изчаквам три минути и разбивам с тел до гладък крем.


  • Оставям шоколадовата глазура на една страна да се охлади добре, като внимавам да не изстине толкова, че да стегне.
  • Изваждам тортата от хладилника и свалям ринга.
  • Разбивам отново 400 мл сметана, 2 с. л. захар и двете пакетчета ванилова захар.


  • В шприца си отделям от тази сметана достатъчно количество за бордюр, за да не се разтича шоколадовата глазура.
  • С останалата сметана измазвам тортата отстрани и отгоре. Заглаждам.


  • С останалото количество крокан украсявам тортата странично.
  • А с отделената сметана правя бордюр. Аз разполагам само този вид накрайник за шприц.
  • Не прибирам тортата в хладилник, защото студената торта стяга веднага шоколадовата глазура и няма как да се направи шарката с тъмен шоколад.


  • И сега тук има един подводен камък, в който и аз се спънах. Нужно е да се изчака достатъчно с изстиването на шоколада, защото в противен случай разтопява сметановия бордюр и шоколадовата глазура изтича отстрани.
  • И все пак следете шоколадовата глазура, разбърквайте от време на време и чак тогава излейте като капаче върху тортата.
  • Отново изчаквам леко шоколадовата глазура да стегне, но не слагам тортата в хладилник.


  • Разтопявам черния шоколад в микровълновата фурна. Не добавям нищо към него, защото веднага ще се стегне. Изсипвам го в подходящ шприц или хартиена фунийка, с който мога да направя линии върху бялата глазура.

  • С върха на ножа правя перпендикулярни линии в двете посоки и се получават ето тези шарки.

  • Когато успеете да запазите правилните температури на двата шоколада шарките са много добри. 


  • Оставям тортата за една цяла нощ в хладилник. Така блатовете поемат от влажността на кремовете.
  • Ако обаче сте любители на сочните и добре напоени блатове е нужно да си сварите гъст сироп от 100 гр захар и 100 мл вода. С него поливате блатовете по време на подрежднето на тортата. Аз лично, ако ми се наложи да напоявам торта си купувам сироп. В случая бих взела сироп - бял шоколад. Той дава допълнителен вкус на блатовете.
Bildergebnis für monin weisse schokolade sirup


Моите немски приятели приеха много добре българската торта "Бяла неделя". Надявам се и Вие да останете доволни от описанието на тази култова рецепта!


Ако обичате да готвите, ако обичате да споделяте храната си, ако се интересувате от нови рецепти или имате нужда от идеи - посетете Фейсбук - групата ОБИЧАМ ДА ГОТВЯ.

Коментари