КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ



Благодаря на всички читатели, които ми се доверяват в избора на рецепта! Благодаря и на всички тези от Вас, които споделят с мен от каква подробна рецепта имат нужда. Знаете, че в Ухае на...всички рецепти са подробно описани, стъпка по стъпка и с добър снимков материал.
По Ваше желание кюфтетата днес са от тиквички. Има, разбира се и кюфтета от тиквички за тези, които живеят в Зоната!
Нека се насладим на вкусната българска кухня!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 16 - 18 БР.:

1 кг тиквички
2 яйца
3 с. л. брашно
150 гр краве сирене
пресен магданоз и копър
мазнина за пържене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ЗОНОВИТЕ КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ - 4 БРОЯ ИЛИ 2БВ 1 1/2 БП 3БМ - при сервирането допълвам останалите блокове

240 гр тиквички 1БВ
1 белтък 1/2 БП /жълтъка добавих към нормалните кюфтета от тиквички/
45 гр краве сирене /по етикет/ 1БПМ
15 гр нахутено брашно 1БВ
сол, черен пипер, лют червен пипер
пресен магданоз и копър
2/3 ч. л. фъстъчено олио за намазване на тигана


  • Настъргвам тиквичките на средно едро ренде.



  • Поръсвам с малко сол и оставям за около 10 минути да си пуснат водата. Виждате две купи, защото едната е за зоновите тиквички.



  • Изтисквам и прецеждам тиквичките.



  • Във всяка купа добавям нужното брашно и яйцата. Разбърквам с вилица.




  • Натрошавам сиренето.



  • Добавям всички подправки


  • Започвам да приготвям първо зоновите кюфтета, защото при тях само намазвам тигана с мазнина.
  • Сместта е много по-рядка от тази за кюфтета от кайма и няма как да се оформят предварително на топче. 
  • Тези кюфтета са ми нужни за зонов бургер и поради тази причина ще използвам този ринг, за да получа еднаква форма на всичките четири кюфтета.
  • Всяко кюфте е 1 с. л. от сместта. Изсипвам във формичката и притискам, за да се изравни кюфтето. 

  •  Когато леко се запече, вдигам ринга и правя второто кюфте. И така докато оформя всичките четири кюфтета. Обръщам с помощта на лопатка.



  • Готовите кюфтета изваждам в чиния.



  • В същия тиган сипвам олио, колкото да покрие много добре дъното. Започвам със супена лъжица да изсипвам от сместта. 




  • Леко притискам с обратната страна на лъжицата, за да се оформят хубави и плоски кюфтета.


  • Обръщам с помощта на лопатка и лъжица. Така ми е по-лесно. Ако имате две лопатки е още по-лесно. С дървени такива на мен ми е по-трудно.




  • Готовите кюфтета от тиквички изваждам  върху домакинска хартия, за да се изцедят от излишната мазнина от пърженето.


Вкусните кюфтета от тиквички обичаме сервирани със сос от кисело мляко, чесън и копър.
А как сервирам зоновите кюфтета от тиквички ще прочетете ето тук.


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!

Коментари