2-РА СЕДМИЦА В ЗОНАТА - НЕДЕЛЯ


Отново почивен ден, богата закуска и...преход в гората!
Яйца на очи, без очи. Тъй като не консумирам жълтъци, замених ги с чери доматки. А защо не ям жълтъци можете тук да прочетете.
Както и в предишни публикации съм писала, аз много не ям плодове. Поради тази причина се зарадвах, когато в таблицата на хранителните продукти прочетох, че само 8 бр. череши се равняват на 1БВ. Черешите и без това при нас са още 6,50 евро.
Преди 18 години бях за около месец в същата тази Зона. Тогава режимът ми на хранене беше направен от един известен диетолог в България. Спазвах го стриктно и намалих талията си с 3 см. От тогава си спомням, че този диетолог ми беше казал. Храниш се по таблицата и на втората неделя правиш почивка. Позволено ти е да ядеш всичко, което ти поискаш.
Така, че днес реших и аз да се поглезя като си зонирах една рецепта за Северняшка баница. Не посмях съвсем да се поглезя, защото желанието ми да се променя е много по-голямо от похапването на "забранени" продукти. Макар, че в Зоната всичко е позволено, но в определени количества и проценти.
И така! Нека се насладим на вкусната Зонова храна и приятния, и слънчев неделен ден!







ЗАКУСКА В НЕДЕЛЯ

1 парче зонов хляб 1БВ - за хляба прочетете ето тук
240 гр краставица 1/2 БВ
1/4 ч. ч хумус 1 БВ
4 череши 1/2 БВ
2 белтъка 1БП
56 гр шунка 2БП
1 с. л. рапично олио

Намазах тигана с олио и изпържих яйцата на очи, като се постарах този път жълтъците да станат твърди. А аз обожавам рохки жълтъци. Когато жълтъците са твърди, по-лесно се отстраняват. На тяхно място сложих две половинки от чери доматче, които не броих. Сервирах яйцата на очи върху шунката. Това ми напомня за вкусния Strammer Max, чиято рецепта можете да прочетете ето тук.


ОБЯД В НЕДЕЛЯ

ЗОНОВА СЕВЕРНЯШКА БАНИЦА

За да разберете какво имам в пред вид под Северняшка баница е хубаво да прочетете оригиналната рецепта ето тук.

5 кори за баница от пълнозърнесто брашно "обги" с диаметър 20 см - рецепта тук 9БВ
140 гр краве сирене 4БП
3 яйца 3 БП
122 гр скир 2БП
2 ч. л. рапично олио 9БП

В купа с хладка вода добавям 1 ч. л. сода за хляб. В тази вода потапям за секунди "обгите" и тогава редя в тавичка, намазана с 1 ч. л. олио.


Аз използвах тавичка 20 см в диаметър от огнеупорно стъкло. Поръсих с част от сиренето, което е смесено с едно от разбитите яйца. Този път използвах и жълтъците, но следващия път ще направя баницата без жълтъците.


Похлупвам с втората обга и поръсвам отново със сирене. И така до изчерпването на всичките кори и сиренето.


В купа разбивам останалите яйца и скира /може да се замени с извара/ като добавям и 1 с. л. прясно мляко. Ако Ви се стори сместта много гъста добавете малко газирана вода или обикновена вода до получаването на смес с гъстота на боза. С тази смес заливам баницата и леко притискам. Изчаквам 10 минути и изпичам баницата в загрята до 200 градуса фурна. Печенето продължава около 30 минути.


Готовата баница разделям на 3 равни парчета. Всяко парче има 3БПВМ.


СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА В НЕДЕЛЯ

200 мл мътеница 1 БПВ
1 ч. л. смлени лешници 1БМ



ВЕЧЕРЯ В СЪБОТА

84 гр пилешки бутчета изпечени на скарата, след това обезкостени и със свалена кожа
120 гр тиквички печени на скарата 1/2 БВ
90 гр гъби изпечени на скарата 1/4 БВ
120 гр краставица 1/4 БВ
40 гр зелен лук 1/2 БВ
120 гр домати 1/2 БВ
75 гр изпечен патладжан 1/2 БВ
70 гр печена чушка 1/2 БВ
1 с. л. зехтин 1БМ

От печената чушка и патладжана с добавката на магданоз, 1/3 ч. л. зехтин и чесън направих едро нарязано кьопоолу. Тиквичките и гъбите сервирах за гарнитура на печените пилешки бутчета, като преди печенето ги намазах с 1/3 ч. л. зехтин и посолих, а от останалите зеленчуци с добавката на 1 лист салата айсберг направих салата. Салатата овкусих с останалия 1/3 ч. л. зехтин и сол.




ПОХАПВАНЕ ПРЕДИ СЪН

120 мл бяло вино 1БВ
1 сварен белтък 1БП
28 гр зърнесто прясно сирене, котидж 1/2 БП
3 маслини 1БМ

Коментари