2-РА СЕДМИЦА В ЗОНАТА - СРЯДА


Сряда е! Вкусна закуска с по-малко неща в чинията, но пак засищаща. Омлетът си остава мой фаворит и ми отнема само няколко минути. Ако на  някой от Вас количествата зеленчуци се струват адски много, можете да замените с варива. Ето аз днес добавих червен боб от консерва вместо домат към закуската и количеството беше поносимо и засищащо. Както знаете използвам вече доста нахут, а съм се замислила и за лещата. 
Много от Вас все още се чудят дали да влезнат в Зоната, заради измерването на продуктите и пресмятането на блоковете. Струва Ви се много работа, или пък трудно? Не! Не е така! Трудно е само първите два - три дни, докато научите основните продукти на изуст. После няма да имате нужда дори от кантарче, защото ще знаете вече теглото на домат и половина или пък на една краставица. Поне при мен беше така. Купувам едни и същи домати, от които 1 и 1/2 са точно 120 гр. или половин блок въглехидрати. И така с повечето продукти, които използвам всекидневно. Не се отказвайте да се промените само заради грамажите. 
Заслужава си поне да опитате! Ще усетите голяма промяна!
Аз чакам с нетърпение времето за хранене и с какво точно ще изненадам самата себе си като избор. Днес например реших да пробвам морковите на спагети. Беше ми трудно да получа хубави спагети, както спагетите от тиквички. Но пък беше вкусен обяд.
А ако всичкото Ви се струва много занимавка, можете да пресметнете един път шопската салата за 3БПВМ и сте решили храненето си! А шопската салата и в момента се дава в немските книги с диети, като салатата подходяща за отслабване.
Важното е да ни доставя храната удоволствие!





ЗАКУСКА В СРЯДА

84 гр шунка 2 БВ
2 белтъка 1 БВ
120 гр домати 1/2 БВ
1 ч. л. рапично олио.
240 гр краставица 1 БВ
75 гр червен боб от консерва 1 1/2 БВ
100 гр  ябълка 1БВ

От белтъците и доматите си направих вкусен омлет в тиган намазан с олиото. Овкусих със сол, черен пипер и магданоз. останалите продукти нарязах и добавих в чинията. Ябълката беше за десерт.



ОБЯД В СРЯДА

Спагети от моркови със запечен подправен нахут и пушена скумрия

60 гр сварен нахут 1 1/2 БВ

За овкусяването на нахута:
2/3 ч. л. фъстъчено олио 2 БМ
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. куркума 
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. счукан кориандер
1/2 ч. л. кайен

120 гр морковени спагети 1 1/2 БВ
За дресинг:
3 гр сусам 1БМ
1 с. л. ябълков мус не го броя, а рецепта за него ето тук
1 скилидка чесън - не я броя
1 ч. л. оцет - не го броя
2 с. л. вода
сол и черен пипер на вкус

84 гр пушена скумрия без кожата,  подправена с едро смлян черен пипер 3 БП

За дресинга слагам всичко в блендер и разбивам.


Нахута изсипвам в купа, добавям всички подправки и мазнината и разбърквам много добре, за да поеме от всички подправки. Загрявам сух тиган и запичам до готовност. Може да се приготви и във фурна, върху хартия за печене. Аз обаче спестявам време с тигана.



Приготвям морковените спагети.


Попарвам за 5 минути във вряща и подсолена вода и прецеждам.


В чиния подреждам морковените спагети, заливам с дресинга и добавям нахута. Поръсвам с пресен магданоз или пресен кориандер.
Сервирам за гарнитура на пъстървата.


СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА В СРЯДА

Крем от скир, малини и смлени лешници



66 гр скир, разбит с 1 с. л. прясно мляко 1БП
100 гр малини 1БВ
1 ч. л. смлени лешнии 1БМ



ВЕЧЕРЯ В СРЯДА

При нас утре е почивен ден /Католиците празнуват Петдесетница и не се работи/. Ние предвиждаме поход и поради тази причина си позволихме днес да изпечем агнешко бутче, което ще похапваме и утре след похода.

Агнешкото бутче шпиковах с розмарин и чесън. Намазах с 1 ч. л. мазнина и с малко водичка сложих във фурната да се пече.


След един час добавих нарязани на едро зеленчуци за супа. Морков, лук, целина, праз лук. Тях запекох около 20 минути.


След това добавих 200 мл зелеченчуков бульон и 200 мл червено вино. Пекох бутчето с тези аромати още 1 час.
За мен сервирах само измерено месо, без никакви сосове или зеленчуци. Направих отделно салата от  айсберг, репички, краставица и смес от свежи кълнове. Но да си призная не съм доволна от вкуса. Няма да повторя. Кълновете не ми допаднаха.


84 гр агнешко печено месо 3 БП
2 листа салата айсберг - не ги броя
1 ч. ч. от 250 мл смес от пресни кълнове 1/3 БВ
266 гр репички 2/3 БВ
240 гр краставица 1/2 БВ
40 гр нахут 1/2 БВ
120 мл бяло вино 1БВ

1 ч. л. зехтин 3БМ
сол на вкус


ПОХАПВАНЕ ПРЕДИ СЪН

120 мл бяло вино
42 гр обезмаслено сирене
1 орех


Коментари