ТАЛЯТЕЛИ С МАНАТАРКИ И МАГИЯТА НА САН МАРИНО - Tagliatelle mit Steinpilzen


От екскурзията ни до Италия и Сан Марино си донесох сувенири, които бяха свързани изцяло с приготвянето на храна. Луда работа! Ама то така е, когато хобито ти е да готвиш и пишеш рецепти.
Един от сувенирите бяха и тези ръчно правени Талиатели - нямам представа как се изписват правилно на български език, поради тази причина ще ги изписвам и по двата ми познати начина.
Ще кажете! Ама защо не ги правиш сама? Лесно е? Да! Лесно е, но аз предпочетох да си купя нещо автентично.
А комбинацията на тези талятели с масло, манатарки, моркови и босилек е невероятна. Опитайте и ще разберете какво имам в пред вид.
В тази публикация ще Ви покажа в снимки и нашето посещение на малката държава Сан Марино. Едно малко островче насред Италия, което очарова със своята гледка, история и посещаемост.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

4 пресни манатарки или 15 гр сушени манатарки
1/2 връзка магданоз
4 - 5 листа босилек
1 скилидка чесън
1 морков
50 гр краве масло
сол и пипер на вкус
350 гр пресни талятели
пармезан по желание


Сега е моментът да Ви напомня, че Ухае на...и в частност АЗ - Петя Аргирова, сме номинирани за трета поредна година от Блоговодител за Годишните награди. А най-хубавото е, че имаме номинации в цели пет категории. Няма да описвам всичко недълго и нашироко, но ако все още не сте дали своя глас за Ухае на...в петте категории - сега е момента или до 19 май, когато се обявяват наградите! Благодаря на всички Вас, че ми се доверявате в избора на рецепта! 
Благодарение на Вас, уважаеми читатели Ухае на... е оценен толкова високо! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 



А Сан Марино се намира много близо до Римини, известен курорт на италианското Адриатическо крайбрежие. Това е най-старата република в света, която отвсякъде е обградена от Италия. 
Държавата е разположена на североизточния склон на Апенините и от най-високата ѝ точка - върхът на планината Титано, и при ясно време се вижда цялото Сан Марино и дори Адриатическо море.


Най-високата точка е достижима и с лифт.


Сградата на правителството.






Спиращи дъха гледки.


Множество туристи от цял свят.


Имахме дори късмета да видим и чуем изстрел с тяхното черешово топче. Изстрели, които се правят само един път на 6 месеца.


Много история.


Пожелавам на всеки от Вас да успее да изживее посещение на Сан Марино! Заслужава си!


А сега да приготвим вкусните талятели с манатарки, които хапнах на място - в Италия.


  • Аз използвах сушени манатарки, защото сега не им е сезон. За целта ги накиснах в студена вода един час, преди да започна да приготвям талятелите.



  • Настъргах моркова на едро ренде.



  • Прецедих манатарките.



  • Разтопих  маслото в голям и дълбок тиган.



  • Изпържих за около 5 минути манатарките и добавих морковите.



  • След около още 3 минути добавих и нарязания на много ситно чесън.



  • Разбърках и добавих един черпак от водата, в която варих талятелите. А тях сварих в подсолена вода съвсем за кратко - около 4 - 5 минути или само до al dente.
  • Хубаво е сушените манатарките да се готвят минимум 15 минути след накисването. 



  • Най-накрая добавям сварените талятели като тях предварително не ги прецеждам, а само с решетъчна лъжица ги изваждам от водата и добавям в тигана. Така те допълнително добавят течност към соса.



  • Разбърквам много добре и сервирам в затоплена чиния



  • Талятелите поръсвам със ситно нарязан магданоз, декорирам с листенца босилек и добавям люспички пармезан. 



Ароматът и вкусът няма как да бъдат описани!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Рецептата не е взаимствана от никъде, а е лично мой успешен експеримент. Моля да  упоменавате, че Ухае на...е източник на рецептата и добавите линк към блога. Благодаря за разбирането!







Коментари