НЕ Е ТРУДНО ДА СИ НАПРАВИМ ФРЕНСКИ МАКАРОНИ или Macarons


И аз като много от Вас избягвах да правя тези нежни и много вкусни френски сладки. Причината е ясна! Страхът, че няма да се получат. Първата ми проба беше преди около две години със задоволителен и много вкусен резултат и ясната представа, че не се приготвят трудно. От тогава до сега все нещо друго е на дневен ред в приготвянето на храна и писането на рецепти. Но ето, че се наложи по спешност да направя една доза от френските макарони. И то, защото живея в едно малко село в планината Хунсрюк, където няма от къде да си купя от тях готови, а са ми нужни за декорация.
И така! Мечка страх, мен не ме е страх!
Френски макарони в домашни условия! Заредих се с нужното време и търпение, както и мисълта, че не е важно как ще изглеждат. Така страхът изчезна и аз имах един отличен резултат, който задоволи изцяло нашите вкусове!
Лесно е! Само следвайте стъпките и ще сте много доволни от резултата! 





Не си спомням коя рецепта използвах за източник преди две години, но днес се доверих изцяло на Nicoles Zuckerwerk - една от успешните немски кулинарни блогърки.  Допитвам се до нея, когато имам нужда от съвети в приготвянето на торти и сладкиши. А за 83 милионна Германия кулинарните блогърки са на брой колкото са и в 7 милионна България. Което ме навежда на мисълта, че българките имат страшно много свободно време и средства, за да поддържат блогове и имаме най-много кулинарни блогърки на глава от населението! 



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 20 БР.:

Препоръчвам много точното измерване на всички продукти. 

90 гр белтъци /за мен това бяха белтъците на 3 яйца с размер L/
125 кристална захар
125 гр пудра захар
125 гр смлени обелени  бадеми /аз  купувам готово смлени обелени бадеми в пакетчета от по 100 гр. и НЕ това не е бадемово брашно - не го препоръчвам/
сладкарска боя по Ваше желание


  • В купа изсипвам смлените белени бадеми.



  • Добавям и пудрата захар.



  • Разбърквам хубаво.



  • За по-сигурно смлях тази смес още един път в блендера, но много внимателно. Малко по-малко и без голяма мощност, защото в противен случай бадемите пускат своето масло и се слепват, което пък води отново до едри парчета. Може би следващ път ще я пропусна тази операция. Бадемите, които купувам са достатъчно ситно смлени.



  • Всяка смляна доза бадемова смес я пресявам, за да се отделят и последните едри частици. Въпреки всичко имах в сместта останали едри парченца, което не попречи на общото качество на готовите макарони.



  • Белтъците изсипах в чистата и суха купа на миксера. Моите белтъци бяха току-що купени и не са извадени сега от хладилник.
  • Разбивах белтъците около минута на максимална мощност на миксера или докато побелеят.


  • После добавях кристалната захар на три пъти. Което ще рече, продължавайки с бъркането изсипвам една трета от кристалната захар, бъркам около 30 секунди и пак добавям захар. И така до пълното ѝ усвояване.
  • Добавих и малко розова сладкарска боя, за да получа желания цвят. Препоръчвам боята да не е течна. Моята е като паста, но може да бъде и на прах. Така няма да се промени консистенцията на белтъчната смес.


  • Оставих миксера да разбива белтъците около пет минути или докато получа плътна, твърда и лъскава маса.




  • Добавям на няколко пъти белтъците към бадемовата смес.


  • Бъркам нежно със силиконовата лопатка, като подхващам отдолу нагоре и се старая да бъркам бавно в една посока.


  • На тавата постилам хартия за печене, а фурната включвам да загрее на 150 градуса.
  • С помощта на монета от 2 евро си чертая кръгчета на достатъчно разстояние едни от други.



  • Подготвям си торбичката за шприц, като е хубаво да се използвай най-големия накрайник. Аз го оставих просто без накрайник.



  • Шприцвах върху всяко кръгче по малко от белтъчната смес. Стараех се да са горе - долу с един размер, но много не ми се получи. Това не е проблем, когато правите макарони за своето семейство.




  • Пълната тава вдигах на височина 5 см и пусках върху плота два - три пъти. Така освободих макароните от излишния въздух. А и останалите връхчета от шприцоването се скриха. Ако случайно останат балончета, просто с клечка за зъби ги боцнете. 
  • Важно е и тавата да Ви е идеално равна. Ако е по-старичка и вече с неравно дъно има вероятност да Ви се изпекат накриво макароните. Моите също не бяха идеално равно изпечени, защото фурната ми е много стара и няма плътно затваряне на вратичката, което води до изпичането им накриво. 


  • Оставям макароните за около половин час да изсъхнат. Аз имах късмет с времето. Беше слънчево и те получиха една невероятна коричка, която на допир си е доста твърда.



  • Изсушените макарони слагам в загрятата фурна и веднага намалявам градусите на 130. Печенето им продължи само 15 минути.
  • Готовите макарони оставих много добре да изстинат и чак тогава отлепих от хартията.
  • Аз си приготвих маслен крем с добавка на смлени малини за цвят и вкус.
  • Шприцовах от масления крем върху половината макарони и поклупих с другата половина. 



  • Стараех се да ги напасвам по размер, защото както и по-горе писах не бяха с еднаква големина.




Готовите макарони съхранявам в стъклен буркан.


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!




Коментари