МОЯТА ВКУСНА И ЛЕСНА ЧИАБАТА


Сигурна съм, че всички познавате тези продълговати, мекички и много дупчести отвътре италиански хлебчета! Ние много ги обичаме у дома, а направата им е направо лесно забавление.
Днес много подробно ще Ви запозная как можете да изненадате Вашите гости с умението да приготвяте чиабата!
Пък и приготвянето на хляб си е вид терапия!
Време е да навиваме ръкавите и да започваме!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ДВЕ ХЛЕБЧЕТА:

10 гр прясна мая
2 ч. л. захар
400 гр бяло брашно и още малко за обработване
60 гр грис
1 с. л. зехтин 
1 ч. л. сол




Сега е моментът да Ви напомня, че Ухае на...и в частност АЗ - Петя Аргирова, сме номинирани за трета поредна година от Блоговодител за Годишните награди. А най-хубавото е, че имаме номинации в цели пет категории. Няма да описвам всичко недълго и нашироко, но ако все още не сте дали своя глас за Ухае на...в петте категории - сега е момента или до 19 май, когато се обявяват наградите! Благодаря на всички Вас, че ми се доверявате в избора на рецепта! 
Благодарение на Вас, уважаеми читатели Ухае на... е оценен толкова високо! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 


  • В купа натрошавам маята, поръсвам със захарта и поливам с 350 мл топла вода.
  • Разбърквам до разтварянето на маята с тел за разбиване.

  • На два - три пъти добавям брашното, солта, зехтина и гриста към маята и разбърквам с дървена лъжица.
  • Бъркам до получаването на гладко и лепкаво тесто.



  • Сега започвам многократно да удрям тестото в стените на купата като подхващам с дървената лъжица от дъното и бутам със сила към стената на купата. Това е всъщност удрянето му. По този начин се получават специфичните дупчици в готовата чиабата. 



  • На дъното на тава изсипвам обилно количество брашно. Така, че да е покрито дъното с брашно.
  • Обръщам лепкавото тесто върху тази набрашнена тава и поръсвам самото тесто също с брашно.



  • Похлупвам тестото с голяма стъклена купа и оставям около 1 час да втасва на стайна температура. У дома е около 22 - 23 градуса.



  • След един час разделям втасалото тесто много внимателно на две части със страничната част на моята длан.



  • С помощта на набрашнени добре ръце пренасям всяка половинка в тава с хартия за печене. Старая се тестото нито да го меся, нито да му правя гънки, но го оформям на продълговати хлебчета.
  • Оставям чиабатите да втасат още 15 минути.
  • През това време включвам фурната да загрее до 220 градуса /с вентилатор 200 градуса/.




  • Хлебчетата пека в горещата фурна за около 20 минути като на три пъти ги пръскам със студена вода по време на печенето.
  • Готовите чиабати изваждам върху решетка да се охладят.



Има много варианти на чиабата. Можете да добавите маслини или риган към тестото. Може типичните за италианската кухня сушени домати. И така всеки път ще имате Чиабата с различен вкус.


Ако случайно Ви остане чиабата за следващия ден, можете да си направите брускети. Като филийки чиабата изпичате във фурната, намазвате с разполовена скилидка чесън, поръсвате със зехтин, покривате с кубчета домати и пресен босилек. Посолявате и поръсвате с черен пипер. Прекрасни антипасти!
Или пък чиабата можете много лесно да замразите. При нужда изпичате замразена за около 10 минути при 150 градуса /вентилатор 130 градуса/. Има вкус на прясно изпечена!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!












Коментари

Elena Dimitrova каза…
Прекрасна чиабата Петя,
много красиво и апетитно изглежда, чудесна много лесна за изпълнение рецепта.
Поздрави и успешна нова седмица !
Petya Argirova каза…
Благодаря, Елена за хубавите думи! Наистина това хлебче - чиабата се приготвя страшно лесно! Поздрави!
Vanya Si каза…
Благодаря за подробното описание, стъпка по стъпка за приготвянето на тая хлебна вкусотия!
Сега разбрах защо моята чиабата не се получаваше...
До сега!
Благодаря Петя! <3
Petya Argirova каза…
Винаги съм много щастлива, когато съм била полезна! Благодаря, Ваня! Благодаря, че споделихте своите впечатления! Бъдете здрава!