КАЗАНЛЪШКИ КУРАБИИ


Да не си помислихте, че ще спра да публикувам и "нормални" рецепти? 
Изборът да променя начина си на живот е само мой. А любимите ми хора са извън Зоната и аз с огромно  удоволствие ще приготвям храна за тях. Така, че ще има още вкусни чинийки в Ухае на...!
Днес желанието на моя съпруг беше КУРАБИИ.  Реших да се доверя на Пенка Чолчева и да направя нейните казанлъшки курабии. Всъщност разликата май с икономичните курабии на Баба Руска /рецептата е ето тук/ е във формата. А те са Казанлъшки, защото са с формата на гевречета.
Време е да усетим аромата на казанлъшките курабии






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 60 БР.:

1 кг брашно
4 жълтъка
1 яйце
4 лъжици разтопено масло
настърганата кора на половин лимон
250 гр захар
250 гр кисело мляко
2 пак. бакпулвер




Аз направих половината от тази доза. Просто разделих продуктите на две и получих 30 казанлъшки курабии.


  • Включвам фурната на 175 градуса /с вентилатор 160 градуса/ да загрее предварително. 
  • В купата на миксера изсипах 900 гр. от брашното и смесих с бакпулвера. Винаги си оставям малко брашно на една страна, защото може да се случи да ми стане тестото много ронливо, ако брашното е прекалено много. Ако случайно пък тестото ми стане рядко - добавям оставеното на една страна брашно малко по малко.
  • Направих кладенче и в него сложих жълтъците, яйцето, маслото, захарта, кората от лимон и киселото мляко.
  • Замесих тесто с помощта на миксера. Месенето е на втора степен.



  • Готовото тесто доомесих на ръка.
  • Тестото разделих на две топки. По-лесно ми е за разточване така. Ако правите цялата доза - препоръчвам да го разделите на четири отделни топки.


  • Разточвам първата кора с размер около 20 см в диаметър и дебелина около 1 см.
  • С подръчни материали изрязвам гевречата. Може да използвате два малки размера чашки или пък както мен ринг и накрайник за шприц. Важното е да получим гевречета.


  • Подреждам гевречетата в тава с хартия за печене. Оставям достатъчно разстояние между тях, защото увеличават обема си по време на печенто.
  • Направих същото и с останалото тесто и подредих готовите гевречета във втора тава.
  • Намазах курабиите с леко разбит белтък и поръсих обилно със захар.



  • Печенето продължи между 15 и 20 минути до златисти, но Вие наблюдавайте. Всяка фурна пече по различен начин.



Курабийките са вкусни и горещи, и студени! 


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!




Коментари