КОТЛЕТ ОТ СЬОМГА ВЪВ ФОЛИО И АСПЕРЖИ ЗА ГАРНИТУРА - ЗОНОВА ВЕЧЕРЯ


Много трудно взех решението да променя начина си на живот. Ами за мен промяната на храненето си е и промяна на начина на живот.
Всичко си има причина. Преди точно три години моята дъщеря си забрави една книга у дома. Заглавието ѝ беше "Не пуша вече" на Алън Кар. Аз пушех по около 30 цигари на ден. Сутрин с кафето изкарвах повече от час на познатата Ви маса в двора и докато си изпия кафето за около един час бях изпушила 5 цигари. Стана ми ясно, че забравянето на книгата си беше просто "номер". А аз съм си любопитна. Прочетох я за два дена, после пак я препрочетох. И...като затворих последната страница - не запалих повече цигара.
Това беше преди три години. Да! Супер комбинация! Отказала цигарите кулинарна блогърка!Можете ли да си представите!?
Е, аз в началото не се впечатлявах, че взеха да ми омаляват дрехите. После като мерех в магазина нещо взех от 36-ти размер да преминавам на 38, а после вече и 40. Това е европейската номерация. 
През цялото време обаче знаех, че трябва много да спортувам. Спорт, спорт, ама с моята професия нали се сещате, че минавам по 5 км на ден само по време на работа?! И когато си "гроги" от работа, въобще не ти е до фитнес. Само си плащам договора стриктно всеки месец. В Германия той си е за две години и това си е. 
Спаси ме донякъде любовта към планината и туристическите преходи всяка седмица по около 10 - 12 км. Спаси ме да не напълнея повече от 10 кг от нормалното ми тегло.
Обаче не спирах да приготвям вкусна храна и да я споделям с Вас.
Но ето, че дойде момент, в който повече не се харесвах в огледалото и си казах: Момиче - време е за промяна!
От около 5 - 6  и повече месеца чета в групите във Фейсбук, които обединяват "зонуващи". Това са последователите на Бари Сиърс, човекът създал Зоната. А Зоната, е начин на живот. Зоната  не е диета, а е състояние на организма, където хормоните са в идеален баланс, което постигаме с правилно дозиране на протеини, въглехидрати и мазнини. Зоната е пътят към здравето. Повече за Зоната може да прочетете ето тук.
Оказа се, че преди около 18 години, без да съм много наясно съм била в Зоната. Тогава за около един месец намалих талията си с 3 см. Хранех се по схемата на един известен диетолог, който пък е взаимствал своята система от Бари Сиърс.
Сега реших, че е време отново да се върна в Зоната.  Чета на български, чета и на немски. Има малко различия, но аз мисля да извлека най-доброто за мен и за тези от Вас, които по някакъв начин искат също да се хранят по този начин. 
Аз съм все още в пробен етап, но пък не искам да изоставя хобито си! Просто намерих един нов стимул за приготвяне на вкусна храна и споделянето ѝ с Вас! 
За тези от Вас, които никога не са чували за Зоната! Трябва  да се храня по пет пъти на ден и да не усещам глад между тези пет хранения. Количеството храна, което сега изяждам надхвърля много повече това, което изяждах преди да започна да чета за Зоната.






За мен приготвянето на храна, дори и в режим на диета трябва да доставя удоволствие и разбира се да бъде вкусна!
Кратко ще Ви разкажа защо ще има и още едни допълнителни съкращения при изписването на необходимите продукти. Това са нужните блокове /грамажи/ от протеини, въглехидрати и мазнини. Те са описани по този начин от Бари Сиърс, ще ги запазя и аз. Но самите рецепти ще са моя разработка и аз самата ще бъда "опитното зайче". Един експеримент, чийто резултат се надявам да видим много скоро.

Съкращенията: 
  1. 1 БП - един блок протеини отговаря на 7 гр протеини
  2. 1 БВ - един блок въглехидрати отговаря на 9 гр въглехидрати
  3. 1 БМ - един блок мазнини отговаря на 1,5 гр мазнини
Подробности за всичките тези съкращения, както и самата таблица за важните продукти, техните препоръчителни грамажи и още много подробности можете да прочетете в книгата "Зоната" на Бари Сиърс или ето тук. Аз ще Ви спестя всичките тези подробности и само ще готвя и ще споделям с Вас как аз се храня и ще Ви давам идеи за вкусна диетична храна.  Разбира се, ако имате въпроси ще отговарям! Но все пак аз също съм в началото на Зоната.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ и блокове в зоната за 1 порция:

2 котлета от сьомга по 220 гр в сурово състояние и с костите
или за консумация около 126 гр от готовата риба и без костите                          3 БП
1 лимон                                                                                                                    1/2 БВ
1/2 с. л. горчица /не я смятам/
шепа пресни подправки от градината /аз имам в момента магданоз, 
босилек и джоджен  и не ги смятам/
1 скилидка чесън /не я смятам/
щипка сол за вкус
500 гр аспержи, преди да бъдат обелени, почистени и сварени 
или 165 гр сварени                                                                                            1 и 1/2 БВ
1/3 ч. л. фъстъчено олио                                                                                            1 БМ
3 гр сусамово  семе                                                                                                    1 БМ
1 с. л. прясно мляко за добавяне към водата на аспержите /не я броя/
1 ч. л. висококачествен домашно приготвен балсамов оцет /не го броя/
1 домат около 240 гр                                                                                                  1 БВ
1/3 ч. л. зехтин                                                                                                            1 БМ
Ако спазим точно тази комбинация със сигурност ще помогнем на организма да разпредели правилно протеини, въглехидрати и мазнини.
Задължително изпивам по една чаша 250 мл вода преди всяко хранене. А храненията разпределям по пет пъти на ден като закуската е до един час след ставането от сън и преди да съм пила кафе и се състои от 3БПВМ, обяд от 3БПВМ, след обедна закуска от 1 БПВМ, вечеря от 3БПВМ и хранене преди лягане от 1БПВМ. Броят на блоковете се определя за всеки човек индивидуално и са в зависимост от ръст, килограми и пол. Аз ги изчислих с калкулатора на Зоната и така знам, че са 11 за моето тегло и ръст. Друго важно е да се знае, че първо се приемат протеините,  после въглехидратите.


Ще си кажете много е трудно! Не! Не  е трудно, но като всяко ново и непознато нещо изисква малко предварителна подготовка, малко повече време за измерване на продуктите и огромно желание. Просто спазвайте стъпките в рецептата! А...хубаво е да прочетете и повече информация за Зоната, но все пак не забравяйте, че аз ще взаимствам и от немската Зона, и от българската Зона. Ще напасвам храната за моите вкусове.
Включвам и малко упражнения всеки ден, които няма да ми отнемат повече от десетина минутки и един път в седмицата ходене по любимите ми туристически пътеки - около 10 - 12 км.

  • Пресните подправки измивам и нарязвам на едро.
  • Фурната включвам да загрее на 200 градуса.



  • Приготвям достатъчно количество алуминиево фолио, в което ще приготвям всеки един котлен по отделно.
  • Нарязвам лимона на кръгчета, като на дъното от импровизираната купа от фолио слагам по две кръгчета за всеки котлет.



  • Обеления чесън поръсвам със солта и намачквам до пюре.



  • Добавям към чесъна половината от нарязаните а едро подправки и горчицата. Разбърквам до каша.



  • Върху лимоновите кръгчета поръсвам останалите пресни подправки.
  • Подреждам върху тях котлета.




  • Намазвам  котлета обилно с чесновата паста. 



  • Увивам фолиото така, че да се получат бохчи, които да отворя лесно след изпичането.
  • Печенето продължава минимум 30 минути в гореща фурна.



  • През това време обелвам аспержите, отрязвам около 2 см от дървената им част и ги сварявам във вода с добавено прясно мляко в нея за около 15 минути.
  • Сусамът запичам в сух тиган до златисто.
  • Сервирам аспержите  с фъстъчено олио и поръсени с препечен сусам.
  • В друга чиния сервирам нарязания на филийки домат, поръсен с малко сол и зехтина.
  • Рибата сервирам с фолиото, което отварям и оформям на паничка.



Опитайте ястието дори и да не спазвате някакъв хранителен режим. Със сигрност ще Ви хареса!



Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
радвам се за теб,че си отказала цигарите.Аз въобще не съм ги започвала, страшно лошо ми миришат и стигам до другата крайност - гадене и повръщане.Но баща ми от този грях се разболя от рак на белия дроб, скоро почина.Знам за каква страст става въпрос.
Петя,
аз съм на мнение,че храната трябва да е приготвена просто, да е прясна и по възможност повече сурова.Тогава е най - полезна и ще поддържаме нормално тегло.Храненето с кълнове е най - доброто за мен.Правя и аз по същия начин сьомгата във фолио.Става вкусна и на пара също, както и печена във фурната.
Твоята сьомга изглежда великолепно !Поздрави !
Petya Argirova каза…
Благодаря, Елена!