КЕКС С БАНАНИ, ОРЕХИ И КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ


И тъй като съм специалист на кексовете, днес Ви представям невероятната комбинация от банани, орехи и кокосови стърготини. Е...има глазура и от бял шоколад! Това е един правилен завършек на този кекс.
Повечето от Вас, които следят редовно моите публикации знаят, че преди 30 години във Волуяк се научих да правя кекс. Моята комшийка Христина ми показа тайната на хубавия кекс и аз продължавам да я съхранявам. Само, че я описах тук в блога преди около 4 години и сега вече не е тайна, а се разпространява със скоростта на светлината. Беше прочетена над 200 000 пъти и многократно приготвена, но рядко беше упоменат източникът. Жалко! Щях много да се зарадвам, а и Христина сигурно също! Рецептата за сполучлив кекс "Христина" можете да прочетете ето тук. Та...точно този сполучлив кекс с кисело мляко е номер едно сега сред моите приятели немци. Те обожават много този български вариант на Marmorkuchen. 
За тези 30 години съм направила множество кексове. Рецептите в блога са над 40 и можете да ги прочетете ето тук
А днес Ви запознавам с един вариант на кекс с бананани. Много ароматен, много вкусен и много лесен за приготвяне.
Включихте ли фурната на 175 градуса /с вентилатор 160 градуса/?





Когато сервирам кекс, нарязвам и една плодова салата. Или пък просто добавям няколко ягоди. Така се научих тук, в Германия да сервирам сух сладкиш. В такава графа спадат всичките кексове тук, защото не са приготвени със сметана или друг крем. Може да се добави в купичка и прясно разбита сметана.


Сега е моментът да Ви напомня, че Ухае на...и в частност АЗ - Петя Аргирова, сме номинирани за трета поредна година от Блоговодител за Годишните награди. А най-хубавото е, че имаме номинации в цели пет категории. Няма да описвам всичко недълго и нашироко, но ако все още не сте дали своя глас за Ухае на...в петте категории - сега е момента или до 19 май, когато се обявяват наградите! Благодаря на всички Вас, че ми се доверявате в избора на рецепта! 
Благодарение на Вас, уважаеми читатели Ухае на... е оценен толкова високо! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 30х10 см:

За тестото:
150 гр масло със стайна температура
160 гр кафява или друга захар
1 пак. ванилова захар
4 яйца
500 гр узрели банани 
2 с. л. бял ром
100 гр смлени орехи
250 гр бяло брашно
100 гр кокосови стърготини
2 ч. л. бакпулвер

За глазурата:
200 гр бял шоколад
100 мл течна сметана


  • Мекото масло разбивам заедно със захарта и ваниловата захар на пухкав крем.
  • Добавям едно по едно яйцата, като не спирам да разбивам с миксера. Всяко следващо яйце добавям чак, след като се е разбило предишното.

  • Бананите обелвам и намачквам с вилица. Смесвам с рома.

  • Към яйчения крем добавям бананите. Продължавам разбиването с миксер.
  • Започвам да добавям лъжица по лъжица от брашното смесено с бакпулвера, смлените орехи и кокосовите стърготини като ги редувам.
  • Продължавам бъркането с миксер, но на минимална мощност.

  • Намазвам формата за кекс с маргарин и поръсвам обилно с брашно.

  • Изсипвам тестото във формата и заглаждам.
  • Слагам кекса в загрятата до 175 градуса /вентилатор 160 градуса/фурна и печенето продължава точно 60 минути или до суха клечка. 
  • Както и друг път съм писала! Добрият кекс трябва да се пукне, ако случайно на 30-тата минута това не се е случило, направете с върха на остър нож разрез по дължина, но не по-дълбок от 1 см.

  • Готовия кекс оставям за около 10 минути да се охлади във формата и после много внимателно изваждам от формата и оставям до пълното му охлаждане върху решетка.

  • През това време загрявам сметаната в касерола. В момента на завиране я отделям от котлона.



  • Начупвам белия шоколад в горещата сметана и изчаквам около 5 минути.



  • Разбърквам омекналия шоколад до пълното му разтопяване.



  • Заливам кекса с него.



  • Поръсвам с кокосови стърготини.



Сервирам голямо парче кекс с разбита сметана и плодове според сезона!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


















Коментари