МОДЕРНАТА ТОРТА 2018 - СЪРЦЕ, БУКВА ИЛИ ЦИФРА ОТ ТЕСТО ЗА БИСКВИТКИ


Ето, че не успях да избягам от модата в тортите. Доста късно ми дойде и на мен до главата да ги правя тези торти. 
Идеята е на моя приятелка, която има юбилей през юни и иска специална торта. Казах ѝ да ми покаже снимка от интернет и...изненада. Иска да има цифрата 50 направена по този начин. 
Онемях! Има толкова хубави торти, а точно тези не са ми от любимите. Те се приготвят от масленото тесто за линцерови сладки и винаги съм си представяла, че нямат нарязване. Да! Ама не! Когато престоят се получава супер комбинация между блат и крем! 
И...така! 
Направих пробна торта под формата на сърце. Оказа се, че да живееш на село в Германия си е проблем. Потърсих шаблони на цифрите, които са ми нужни в интернет магазините - няма. Ако си бях в София, отивам в първото копирно студио и съм ги получила, ама тук няма такива неща. Сега сама си рисувам и шаблоните. Със сърцето беше лесно, но пък с 50-тката ще разберете като я направя!
И как пък така стана, че тази пробна торта беше предвидена за немския ден на майката, но пък се оказа, че съм я приготвила на българския ден на майката /за съжаление нов за мен, защото преди 10 години не се отбелязваше в България и бях нахокана от знаещите/.
Бързо, бързо се поправих и я нарязах в чест на българската майка! Голяма вкуснотия! Сега споделям с Вас стъпка  по стъпка приготвянето на тази модерна торта!





И понеже доста късно приготвям тези толкова модерни торти заложих на опита на една от любимите ми немски сладкарки Сали от Sallis Welt. 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СЪРЦЕ С РАЗМЕР 28 Х 28 СМ:

За двата блата:
240 гр краве масло със стайна температура
120 гр пудра захар
щипка сол
1 пак. ванилова захар
1 яйце
120 гр смлени бадеми /може и да не са белени/
380 гр брашно

За ягодовия крем:
2 с. л. ягодов конфитюр
600 гр течна сметана за разбиване
15 ч. л. San-Apart или друг вид прах за фиксиране на сметаната

300 гр крема сирене 
2 пак. ванилова захар или 1 ч. л. ванилов екстракт

За декорация:
8 ягоди
4 малки целувки
10 малини
3 френски макарони /рецепта тук/
3 рози от захарно тесто 


Ако случайно решите да използвате истински цветя, нужно е да използвате отрязани сламки, които да забодете в тортата и тогава да сложите вътре в тях цветята. Така те нямат  досег с тортата. Избягвайте да използвате пръскани цветя! Аз лично предпочитам всичко върху тортата да е  ядливо. Декорирайте тортата точно преди сервирането ѝ, защото пресните плодове променят своя вид, когато престоят. А розите от захарно тесто омекват в допира с крема.


  • В купата на миксера слагам мекото масло, пудрата захар, яйцето, солта и ваниловата захар.



  • Разбърквам с миксера на максималната му степен.



  • Смесвам брашното и смлените бадеми.



  • Добавям към маслото и бъркам. Тестото е меко и ронливо.



  • Оформям с ръце на топка и слагам в купа с капак. Охлаждам за около 1 час в хладилник.



  • През това време си приготвям шаблон от картон с формата на сърце.
  • Половината от тестото разточвам върху поръсена с брашно хартия за печене, под която имам още една твърда подложка. Аз използвам подложки за хранене. Кората е с дебелина около 5 мм. 


  • Изрязвам с помощта на шаблона и остър нож сърце.




  • Пренасям внимателно сърцето от тесто заедно с хартията и подложката до фризера и оставям там за около 1 час.
  • По същия начин приготвям и втория блат под формата на сърце.
  • От останалото тесто си изрязвам малки бисквитки.


  • Загрявам фурната до 200 градуса /с вентилатор 170 градуса/ и пека всеки блат около 15 минути или до леко оцветяване в златисто на ръбчетата на сърцето.
  • Охлаждам с хартията върху решетка.




  • За мое улеснение приготвям блатовете един ден по-рано и ги оставям на стайна температура покрити само с кухненска кърпа.
  • На другия ден смесвам в купата на миксера крема-сиренето и прахчето за сгъстяване. В него има и захар. Ако използвате друго, добавете около 150 гр пудра захар. Не успях да намеря този вид фиксатор за сметана на български език. Но пък можете. да използвате някои от пакетчетата  на Др. Йоткер за кремове за торти. Разбих.

  • Добавих пюрирания и прецеден конфитюр и ваниловата захар. Разбивам.



  • Най-накрая добавм сметаната и включвам миксера на ма ксимална мощност. Разбивам минимум 5 минути или до получаването на хубав и плътен крем.




  • Готовия крем изсипвам в шприца с широк накрайник. 



  • Шприцовам малки туфички върху целия блат като започвам от ръбчето към средата на сърцето. 



  • Запълвам цялото сърце с крем. 


  • Покривам много внимателно с втория блат и без да притискам.



  • Върху втория блат шприцовам по същия начин крем.
  • Хубаво е тортата да престои няколко часа на студено, за да омекнат блатовете и по-лесно да се режат.
  • Декорацията оставям за момента преди сервиране на тортата като разпределям плодовете, макароните и цветята равномерно, а целувките натрошавам най-отгоре. Ягодите разполовявам, ако са големи.

Тортата е много ефектна и много вкусна! 


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!












Коментари

Теодора каза…
Здравейте! Смятам да се пробвам с тази торта. Бихте ли ми казали за колко парчета ориентировъчно е размерът 28х28. Предварително благодаря!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Теодора! В зависимост от това колко големи искате да бъдат парчетата е и броят им. На мен ми излязоха около 12 парчета. Правих и същата торта, но във формата на 50 с размер DIN 3. Тогава получих около 40 парчета. Дозата на продуктите беше двойна! Поздрави!
Vesela Doseva каза…
Здравейте Петя! Когато приготвяте крема,колко от прахчето San-Apart слагате, цялата ли опаковка? И когато сложите втория блат отгоре, предполагам че не се притиска, защото той все пак е тежък. Притеснявам се да не се смачка крема.:(
В момента съм опекла блатовете, получиха се перфектно. Утре мисля да сглобя тортата. Поздрави и благодаря за хубавите рецепти! Всичко е описано и онагледено много добре.


Petya Argirova каза…
Здравейте, Весела! Аз добавям 15 препълнени ч. л. Сан-Апарт, което беше почти цялото пакетче. Кремът се получава доста гъст и много добре се шприцова. Много внимателно слагам отгоре блата, но не притискам. Пиша внимателно, защото блатовете са много чупливи. Но дори и да се счупи, не си личи. Отгоре пак шприцовате крем. Кремът няма да се смачка! Радвам се, че съм полезна!