1-ВА СЕДМИЦА В ЗОНАТА - СЪБОТА


Събота е почивен ден за повечето хора, но за мен си е работен ден. Поради тази причина ставам рано и малко ми се променя режима в Зоната. Започвам да закусвам с един час по-рано и така се изместват всички часове за храненето.
Освен това закуската е много набързо и не така вкусна, но пък важна. Обядът е приготвен от предишната вечер в кутия и приготвен така, че да не бъде забравен.
Следобедната закуска беше в магазина, защото съвпадна със седмичното пазаруване. А вечерята!? Вечерята беше едно приятно изживяване. Един блок от въглехидратите беше чаша студено вино. Засега имам само бяло, но като свърши ще премина на черено. Макар, че лятото предпочитам бялото вино, но пък Зоната препоръчва червеното. Ще видим.
Горе-долу започва да ми се изяснява как ще си подреждам вида храна в различните хранения. Вечерите сме винаги всички у дома и е важно да има храна за цялото семейство. А да готвя по два пъти за една вечер не е оправдано. Така, че оставям вечерята да бъде някакъв вид зонирано ястие, което да се харесва и на семейството. А какво е "зонирано" ястие вече знаете. Телешкото варено вчера е такова или пък сьомгата във фолио и т. н. Ще разберете повече в следващите публикации.
Обедите ще наблегна на повече пресни зеленчуци и пордукти, които не се харесват от другите членове на семейството. На обяд съм или на работа, или сама у дома. Закуските ще са според ситуацията. Когато съм на работа - нещо бързичко като овесени ядки с извара и плодове. Когато съм у дома - любимите ми яйца или някакви други глезотийки.
Слледобедната закуска ще е според ситуацията и според това какво не съм хапвала до момента. В повечето случаи плодовете намират място там.
Похапването преди сън обичам да е с чаша вино 1БВ, защото тогава сядам да пиша рецепти и така ми се допълват нещата. Добавям към него сирене или кашкавал, както и ядка.
А повече информация за ефектите от моето зонуване ще напиша в понеделник. Ден за измерване! Да видим какъв е ефекта за една седмица. 
В събота приготвям и нещо интересно, което мога да взема със себе си на неделния поход в гората. Тази събота това са солени мъфини с овесени трици.
Ами...да видим!





ЗАКУСКА В СЪБОТА:

168 гр нискомаслена извара 3БП
1 с. л. прясно мляко за разбиване на изварата - не го броя
42 гр сварени овесени ядки 3БВ
3 ч. л. смлени бадемови ядки 3БМ

Смесвам всичко и похапвам. Не бих казала, че е вкусно. Следващият път ще отпадне 1БВ от овесените ядки и ще добавя плод.



ОБЯД В СЪБОТА:

Тъй като бях на работа ми беше много лесно предишния ден да изпека на грил тигана зеленчуци и да ги сложа в кутия. 

240 гр тиквичка нарязана на дебели филии по дължина 1БВ
240 гр червена чушка нарязана на широки ленти 1БВ
240 гр домат нарязан на дебели филии 1БВ
84 гр деликатесна шунка 3БП
1 ч. л. зехтин за подправяне
1 ч. л. балсамов оцет за подправяне
сол с подправки на вкус
пресни зелени подправки нарязани на ситно


СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА В СЪБОТА:

Случи се така, че бяхме на пазар по времето на следобедната закуска. Не бях подготвена и се наложи да изпия около 200 гр кисело мляко /айран/ 1БПВ и да хапна 2 кашута 1БМ. Нарочно ги бях купила вече.


ВЕЧЕРЯ В СЪБОТА:

И понеже е събота, и времето беше прекрасно запалихме скарата на дървени въглища. Изпекохме свински пържоли и гъби. Аз изравних блоковете с една богата салата и чаша вино.

90 гр гъби изпечени на скарата 1/4БВ
240 гр домат 1БВ
120 гр краставица 1/4 БВ
100 гр репички 1/4 БВ
60 гр зелена чушка 1/4 БВ
120 мл бяло вино 1БВ
два листа салата айсберг - не ги броя
1/3 ч. л. зехтин
сол на вкус
пресни зелени подправки от градината
84 гр свинско месо 3БП тук добавих мислено и 2БМ /месото беше подправено предварително/


ПОХАПВАНЕ ПРЕДИ СЪН:

100 гр круша
28 гр кашкавал
2 бр кашу


В събота следобяд изпекох и тези солени мъфини с овесени трици, за да имам за неделния ден и през следващата седмица. Един мъфин е 1БПВМ, а подробната рецепта е ето тук.




За повече информация по отношение на вкусната храна се обръщайте към групата Обичам да готвя!

Коментари