БАБИНАТА ЯХНИЯ ОТ КОПРИВА


Днес набрах първата реколта за тази пролет от коприва. Ще кажете "Ама много късно". Ами така е, когато живееш далеч от Родината. Тук по-късно идва пролетта. Още повече, че сме и в планината. До вчера ми цъфтяха зюмбюлите. А от днес цъфнаха дивите череши. 
Така, че аз съм много горда с набраната коприва и побързах да приготвя бабината яхния от нея. 
Не се притеснявам, че ще свърши бързо копривтата в района, защото немците не я берат. Така, че май само аз ще й се порадвам. Ще има достатъчно за много блюда с нея!
Да включваме котлона сега!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 гр коприва /оказа се, че само толкова съм набрала, а ми изглеждаше като килограм/

3 сухи чушки
1 глава кромид лук
4 стръка пресен лук
няколко скилидки чесън
700 мл зеленчуков бульон
3 равни супени лъжици брашно
1 ч. л. червен пипер
сол, лют червен пипер  и черен пипер на вкус
няколко стръка магданоз и джоджен
бучка сирене около 150 гр.
2 с. л. олио


Ако обичате копривена каша, можете да пробвате моята рецепта ето тук.


  • Докато бера копривата, измивам и нарязвам аз използвам ръкавици. Така и не се научих да я пипам. Все ме пари и това си е.
  • Добре измитата и изцедена коприва нарязвам на ситно и слагам в тенджерата.
  • Добавям сухите чушки и заливам с бульона.




  • След като копривата заври изваждам омекналите чушки.
  • Добавям нарязаните на ситно зелен лук, кромид лук и чесън.



  • Омекналите чушки нарязвам на ситно.



  • Връщам чушките към ястието и намалявам котлона на минимална мощност или колкото ястието да къкри.



  • Нарязвам зелените подправки.




  • Подправям ястието със сол, черен пипер, червен пипер, лют пипер и олиото.
  • На тънка струйка добавям разтвореното във вода и до каша брашно като непрекъснато бъркам яхнията.



  • Добавям зелените подправки и изключвам котлона. Не спирам да бъркам яхнията.



  • Отделям тенджерата от котлона и натрошавам сиренето.



Сервирам яхнията гореща!


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 












Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
чудесна, много апетитна яхния.Не съм правила подобна, но ще изпробвам тази рецепта.А копривата те съветвам да я береш винаги без ръкавици.Тя много помага , лекува нервите и ужилването с нея е полезно при плексити, невралгии и ревматизъм.Първоначално ще ти пари, след това мястото силно сърби, а накрая ще почувстваш приятно загряване и така от много болести ще се предпазиш.
Поздрави и усмивки !
Petya Argirova каза…
Радвам се, че яхнията ти харесва! Благодаря и за съвета за ръкавиците! Аз, обаче ще продължа да бера с ръкавици! Много ме боли като ме опари копривата! Поздрави!