ШОКОЛАДОВ КОЗУНАЧЕН ВЪРТЕЛ или SCHOKOLADENWIRBEL


Ето това е козунакът, който ще стане любим на всички Вас - обожаващите шоколад!
Приготвя се много лесно, а къщата УХАЕ НА...шоколад!
И тъй като тази седмица е католическият Великден, нашата къща всеки ден Ухае на...Великден. За самите празници ще сме на път и поради тази причина не спирам сега да правя великденски вкуснотии!
Задължително пробвайте този въртел! Невероятна е визията му и в комбинацията със шоколад вкусът е незабравим!
Ами да започваме да месим!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:
250 мл мляко
120 гр масло или маргарин
500 гр брашно
1 пак. суха мая
100 гр захар
1 пак. ванилия
2 с. л. царевично нишесте

За плънката:
150 гр тъмен шоколадов кувертюр /заменя се и с черен шоколад/
75  гр масло
75 гр пудра захар

пудра захар за поръсване

  • Загрявам млякото в микровълновата фурна като в него съм добавила и маслото, за да се разтопи.

  • В купата на миксера смесвам брашното, нишестето, маята, захарта и ванилията.

  • Включвам миксера на първа степен и добавям на тънка струйка млечната смес.

  • Оставям тестото да се меси минимум 6 - 7 минути на втора степен на миксера. Когато е готово, тестото е на топка около накрайника на миксера и е гладко, и не лепи по ръцете.

  • Оформям тестото на топка, покривам с кърпа или фолио за свежо съхранение и оставям на топло място да втаса до увеличаване двойно на обема му. В зависимост от стайната температура и от температурата на млякото, добавено към тестото времето за втасване е различно. Може да варира между 30 минути и 1 час. Важното е да се въоръжите с търпение и да изчакате увеличаването на обема на тестото.
  • Докато тестото втасва, разтопявам шоколада и маслото на водна баня. Аз използвам стъклена купа, чието дъно не се докосва до водата в тенджерата. Така съм сигурна, че дори и да ми заври водата на водната баня, шоколадът няма да се втвърди, а ще се разтопи. Смесвам начупения шоколадов кувертюр с маслото в стъклената купа и бъркам почти непрекъснато с дървена лъжица. 

  • Когато шоколадовия кувертюр е разтопен, добавям пудрата захар и бъркам енергично до разтопяването ѝ.

  • Втасалото тесто разточвам на продълговата кора върху набрашнена плоскост с размер 30х40 см.

  • Намазвам кората навсякъде с шоколадовата смес.

  • Навивам на стегнато руло от дългата страна на кората.

  • С остър нож разделям рулото на две по дължина.

  • Обръщам двете части така, че разрезите да останат отгоре.

  • Оплитам двата фитила по този начин.



  • Завивам на кръг или така получавам този въртел. 
  • Слагам въртела в тава, покрита с хартия за печене.
  • Включвам фурната да загрее до 175 градуса и чак тогава слагам въртела да се пече.



  • Печенето продължава точно 40 минути, а ароматът в дома ни е неустоим.



  • Изпечения шоколадов въртел слагам, заедно с хартията на решетка да се охлади.



  • Ако можете да устоите на уханието, поръсвате изстиналия козунак с пудра захар. Но той е вкусен и леко топъл!



Поръсвам с пудра захар!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!














Коментари