РУСКИ СЛАДКИШ С ИЗВАРА или Russischer Zupfkuchen


Ето това е един сладкиш, чийто произход е спорен. Аз го похапнах за първи път в Германия и когато попитах защо се казва така, руски сладкиш ли е? Отговорът беше - май руснаците не знаят за съществуването му! Но пък като се порових в интернет се оказа, че не е често срещан в руските сайтове, но го има и там. 
Но както и да е! Споделям само с Вас, че този много вкусен и ароматен сладкиш се приготвя лесно, пече се един час и се сервира, след като е напълно изстинал. Наподобява много немския кезекухен. Него вече сте опитвали, чиято рецепта  е ето тук.
На външен вид този "пирог" е и много ефектен. 
Време е да включим фурната да загрява!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 24 СМ. В ДИАМЕТЪР:

325 гр брашно
1 пакетче бакпулвер /10 гр/
300 гр маргарин или масло със стайна температура
5 с. л. какао
350 гр захар
4 яйца /размер М/
500 гр извара
1 пак. ванилия
1 пак. пудинг на прах ванилия


  • Включвам фурната да загрее предварително до 180 градуса /с вентилатор 160 градуса/.
  • В купата на миксера смесих брашното, бакпулвера, какаото и 200 гр от захарта. Разбърках и добавих 200 гр от мекото масло /аз използвах 50 % масло и 50% маргарин/ и едно от яйцата.
  • Месих всичко с накрайниците за месене до гладко тесто,  което дооформих на ръка.



  • Намазах формата с маргарин. Ако искате можете също да я поръсите с брашно или галета!



  • Готовото тесто разделих на две еднакви части.



  • Първата половина от тестото разстлах върху дъното на формата за торта, като аз започвам от средата на формата и избутвам с пръсти към стените на формата. Така ми се получава равномерно разстлано тесто.



  • Втората част разделих на две отделни части. От едната направих дълъг фитил, който залепих по стените на формата като притисках с пръсти, за да се получи ръбче от дъното  с височина около  3 сантиметра.





  •  В купата на миксера смесвам изварата, разтопения маргарин /масло/, останалото количество захар, останалото количество яйца, ваилията и прахчето пудинг.



  • Разбих с миксера много за кратко или до получаването на гладък крем.



  • Изсипах готовия крем във формата.



  • Върху крема накъсах на големи парчета от останалото кафяво тесто.



  • Така нашарения сладкиш слагам в предварително загрятата до 180 градуса /с вентилатор 160 градуса/ фурна и пека точно един час.



След един час изключвам фурната. Изчаквам пет минути и тогава вадя сладкиша. Изчаквам около един час и свалям стените на формата. 


Но сервирам чак след пълното му охлаждане.


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!








Коментари

Теодора каза…
Здравейте! Бих искала да попитам с БГ извара дали ще се получи, като на снимката. Тъй като бях прчела в други ваши рецепти, че използвате извара, която е по-течна. Много бих искала да пробвам този сладкиш и да е с точния вкус, затова винаги изпълнявам стриктно пропорциите и препоръките :) Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяте с нас читателите :) Прекрасен ден!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Теодора! Ще се получи и с българската извара. Сложете я в купата на миксера, сипете 50 мл течна сметана или прясно мляко, в краен случай и разбийте. Ще получите пухкава сметана, която ще замести немската. А немска извара се продава в Лидл - България! Благодаря, че ми се доверявате! Прегръдки!