ТРИ ДОМАШНИ ХЛЯБА ОТ ЕДИН КИЛОГРАМ БЯЛО БРАШНО




Много обичам да меся хляб. А пък откакто имам планетарен миксер, не се спирам! То си е направо удоволствие. Винаги много съм месила. Обожавам тестото и то ме обожава. Меся хляб, хлебчета, питки, козунаци, баници. Но признавам си! Откакто имам този миксер всичко става 100 пъти по-хубаво! Козунаците са на конци, конци, конци. Хлябовете са пухкави, питките невероятни, а за баниците просто няма какво да напиша - невероятни. Имам много рецепти за хляб и хлебчета /ще ги откриете тук/. Имам сполучливи рецепти за козунаци /ще ги откриете тук/. Имам супер рецепти за най-различни баници /ще ги откриете тук/. Но ако искате да си облекчите живота - купете си евтин планетарен миксер. Моят е доста евтин и съм много доволна! 
Днешните хлебчета са по немска рецепта и всяко е с грамаж около 500 гр. Нужно е само 1 кг брашно и 10 минути месене с миксера! Ще останете много доволни!
Да запретваме ръкави и...да месим! 
Обичам новите технологии! Облекчават живота и спестяват много време! 







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг бяло брашно
600 мл топла вода
1 кубче прясна мая /замества се с 2 пак. суха мая/
50 гр масло
20 гр сол


  • В купата на миксера изсипвам брашното, правя кладенче и натрошавам маята. Добавям съвсем малко от предварително измерената топла вода или колкото да получа кашичка от маята. По рецепта няма захар, ама аз добавих от себе си една щипка. Все си мисля, че така маята се активира по-бързо. След около 10 минути маята започна да увеличава обема си.
  • Ако използвате суха мая, просто я смесвате с брашното и това активиране на мая си го спестявате.



  • През това време в топлата вода пуснах маслото и добавих солта. Така маслото се разтопи, а солта се разтвори. Солта може да се добави и в брашното, преди да се направи кладенчето. Също е правилно.



  • След 10 минути добавих водата с маслото и солта.



  • Разбърквах на първа степен с миксера около 5 минути и после увеличих до втора степен. Цялото месене е около 10 минути, но и повече да оставите миксера да меси - не е грешка. 


  • Тестото става гладко, меко и не лепи по ръцете.

  •  Оформям с ръце на топка, покривам купата с кърпа и оставям до парното. 


  • След около 30 минути тестото е напълнило купата на миксера.



  • Изсипвам на плота и омесвам съвсем кратко. Ако прецените можете да поръсите плота с брашно, но на мен неми лепи тестото.



  • Разделям на три горе - долу равни части



  • Всяка част омесвам за кратко и оформям на руло.



  • Подреждам трите рула на достатъчно разстояние едно от друго и в покритата с хартия за печене тава. Покривам с кърпа и оставям отново до парното за около 20- 30 минути или докато си увеличат хлебчетата минимум двойно обема.
  • Включих фурната да загрява до 220 градуса.



  • Аз направих разрез по дължина с дълбочина 1 см на всяко хлебче и с остър нож, но може и да не го правите. Общо взето външният им вид много не се промени от този разрез по време на печенето.



  • Пекох хлебчетата 15 минути на 220 градуса, после намалих фурната на 200 градуса и пекох още 30 минути.
  • По време на печенето хлебчетата увеличиха още обема си.

  • Готовите хлебчета намазах със студена вода, покрих с кърпа и оставих много добре да изстинат. Горещ хляб не е хубаво да се реже, защото има опасност да остане длетав.

Когато имаме пресен хляб у дома не са ни нужни много продукти към него. Много често намазваме само със специално приготвена мас с пръжки и ябълки, или мас с пръжки и пържен лук. Това обаче са немски деликатеси, за които ще пиша друг път!


Бъдете добри и се забавлявайте с приготвянето на вкусна храна!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!












Коментари

Unknown каза…
Добър вече,Петя.Тъй като нямам "планетарен" миксер обикновено меся на ръка.Някаква препоръка???Благодаря.Бъдете жива и здрава.

Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! Препоръката ми е да месите много, много, много. Чак тогава ще получите този хляб като на снимката. Точно поради тази причина си купих и аз миксер, за да не се налага да меся на ръка. Хлябът има нужда от месене, за да се поучат тези дупчици в тестото! Благодаря за интереса към рецептата и поздрави!