ПИЛЕ ПО ЛОВДЖИЙСКИ


Любовта към българската кухня ме кара да се връщам все повече назад във времето. Има едно позабравено от мен ястие и това е пилето по ловджийски. Ако не сте пробвали до сега - голям пропуск. Ястието е с гъби и кренвирши и е много ароматно! Аз го сервирах с ориз!
Ако ме попитате как решавам какво да сложа днес на масата, ще Ви отговоря! Нямам представа! Събуждам се с аромата на даден спомен! Надниквам в хладилника и фризера. Ако имам нужните продукти действам, ако ги нямам - пазарувам и пак действам! 
Но пък искам да приготвя толкова много забравени български ястия, че не знам ще успея ли в този живот!? 
А сега искам да вметна нещо! Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 
А сега да се захващаме за работа, защото ни чака едно вкусно изживяване!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

4 бр. пилешки бутчета
3 с. л. мазнина
250 гр гъби
1 глава лук
200 мл вода
200 мл сухо бяло вино
1 с. л. доматена салца
сол и черен пипер на вкус
4 кренвирша /аз използвах Wienerwurst/
  • На дъното на тенджерата под налягана загрявам мазнината и изпържвам за кратко от двете страни пилешките бутчета.  • Добавям към бутчетата нарязаните на малки кубчета гъби и кромид лук.  • Покривам с водата и виното и добавям доматената салца. 
  • Подправям соса със сол и черен пипер. Покривам тенджерата с капака и затварям плътно. Когато започне тенджерата да шуми, намалявам котлона на средна мощност. Ястието е готово след 30 минути.   • Отварям тенджерата внимателно и добавям нарязаните на хапки кренвирши. Ако след сваряването на кренвиршите сосът Ви се вижда малко рядък, можете да сгъстите с нишесте, брашно или картофено брашно. Като разтваряте 1 равна с. л. в малко водичка и добавяте с разбъркване към ястието. 
  • Сервирам пилето по ловджийски със сварен ориз за гарнитура.

Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!
Коментари