ЗДРАВОСЛОВЕН СЕЛСКИ ХЛЯБ С БРАШНО ОТ СПЕЛТА


Обичам да меся. Меся хляб, меся козунаци, меся тесто за баници. Но винаги, когато меся се старая да мисля само за хубави неща. Така целият мой позитивизъм предавам на тестото и то ми се отблагодарява с бързо втасване и след изпичането  с невероятен вкус. Опитайте и Вие! Ще видите колко  много ще се напълни тавичката, а козунаците Ви ще се късат на конци, корите за баница ще се тегля, дърпат и въртят без проблем!
Днес смесих брашно от спелта с пълнозърнесто брашно от спелта  /за това какво е пълнозърнесто брашно съм писала ето тук/. Повече пък за самата спелта съм писала ето тук. Добавих сух квас /купувам го от магазина/, но решите ли да правите квас сами прочетете ето тук и мая. А резултатът беше невероятно Ухание у дома.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 БР. КРЪГЛИ ХЛЕБЧЕТА:

700 гр брашно от спелта /тип 630/
300 гр пълнозърнесто брашно от спелта
1 пак. сух квас или 150 гр  домашен квас
1 ч. л. захар
1 равна с. л. сол
кубче от 42 гр прясна мая
1 с. л. масло
550 мл топла вода /в каничка сипвам гореща вода и когато потопя пръст и броя до 5 и той издържа на топлината - температурата е идеална за тестото/


  • В купата на миксера смесвам всички продукти, без маслото и водата.
  • Включвам миксера на първа степен и започвам да добавям на тънка струйка водата, в която съм разтопила маслото.



  • Когато свърши водата в каничката, включвам миксера  на втора степен и оставям тестото да се меси поне 10 минути.
  • Когато тестото се оформи на топка около накрайниците на миксера - готово е.
  • Тестото е гладко, меко и топло. Ако случайно лепи по пръстите, оформям на топка в купата  с набрашнени ръце.
  • Покривам купата с кърпа и оставям купата на топло място - до парното или камината.
  • Втасването трае около 20 минути.


  • Втасалото тесто изсипвам на набрашнена плоскост. Избягвайте плоскост от мрамор, камък и други студени материали, защото може втасалото тесто да спадне от студената плоскост.  Премесвам с ръце кратко.



  • Разделям тестото на две равни части и оформям на кръгли хлебчета. Слагам в тава с хартия за печене, покривам с кърпа и оставям на топло място да втасат за около 30 минути.
  • Ако имате кошници за втасване на хляб - използвайте тях. Аз не разполагам с такива. Ако пък имате хубави кръгли форми за печене - използвайте ги. 



  • Аз използвах тавата на фурната и поради тази причина хлебчетата не са така високи. Те втасват повече на широчина.
  • Включете фурната да загрее до 240 градуса.



  • Избирам остър нож и с неговия връх нарязвам с дълбочина 1 см втасалите хлебчета на ромбове. Поръсвам с малко брашно.



  • Първите 10 минути пека хлябовете на 240 градуса /вентилатор 220 градуса/. Намалявам фурната на 200 градуса /с вентилатор - 170 градуса/ и пека още около 20 минути. Ако случайно печете хлебчетата във форми ще е нужно да печете около 30 минути, след намаляването на фурната.
  • Готовият хляб се разбира по звука. Когато почукате върху него се чува звук на кухо. Това означава, че е готов. Ако не - връщате за няколко минути във фурната.

Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 







Коментари