Обичам да меся. Меся хляб, меся козунаци, меся тесто за баници. Но винаги, когато меся се старая да мисля само за хубави неща. Така целият мой позитивизъм предавам на тестото и то ми се отблагодарява с бързо втасване и след изпичането с невероятен вкус. Опитайте и Вие! Ще видите колко много ще се напълни тавичката, а козунаците Ви ще се късат на конци, корите за баница ще се тегля, дърпат и въртят без проблем!
Днес смесих брашно от спелта с пълнозърнесто брашно от спелта /за това какво е пълнозърнесто брашно съм писала ето тук/. Повече пък за самата спелта съм писала ето тук. Добавих сух квас /купувам го от магазина/, но решите ли да правите квас сами прочетете ето тук и мая. А резултатът беше невероятно Ухание у дома.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 БР. КРЪГЛИ ХЛЕБЧЕТА:
700 гр брашно от спелта /тип 630/
300 гр пълнозърнесто брашно от спелта
1 пак. сух квас или 150 гр домашен квас
1 ч. л. захар
1 равна с. л. сол
кубче от 42 гр прясна мая
1 с. л. масло
550 мл топла вода /в каничка сипвам гореща вода и когато потопя пръст и броя до 5 и той издържа на топлината - температурата е идеална за тестото/
- В купата на миксера смесвам всички продукти, без маслото и водата.
- Включвам миксера на първа степен и започвам да добавям на тънка струйка водата, в която съм разтопила маслото.
- Когато свърши водата в каничката, включвам миксера на втора степен и оставям тестото да се меси поне 10 минути.
- Когато тестото се оформи на топка около накрайниците на миксера - готово е.
- Тестото е гладко, меко и топло. Ако случайно лепи по пръстите, оформям на топка в купата с набрашнени ръце.
- Покривам купата с кърпа и оставям купата на топло място - до парното или камината.
- Втасването трае около 20 минути.
- Втасалото тесто изсипвам на набрашнена плоскост. Избягвайте плоскост от мрамор, камък и други студени материали, защото може втасалото тесто да спадне от студената плоскост. Премесвам с ръце кратко.
- Разделям тестото на две равни части и оформям на кръгли хлебчета. Слагам в тава с хартия за печене, покривам с кърпа и оставям на топло място да втасат за около 30 минути.
- Ако имате кошници за втасване на хляб - използвайте тях. Аз не разполагам с такива. Ако пък имате хубави кръгли форми за печене - използвайте ги.
- Аз използвах тавата на фурната и поради тази причина хлебчетата не са така високи. Те втасват повече на широчина.
- Включете фурната да загрее до 240 градуса.
- Избирам остър нож и с неговия връх нарязвам с дълбочина 1 см втасалите хлебчета на ромбове. Поръсвам с малко брашно.
- Първите 10 минути пека хлябовете на 240 градуса /вентилатор 220 градуса/. Намалявам фурната на 200 градуса /с вентилатор - 170 градуса/ и пека още около 20 минути. Ако случайно печете хлебчетата във форми ще е нужно да печете около 30 минути, след намаляването на фурната.
- Готовият хляб се разбира по звука. Когато почукате върху него се чува звук на кухо. Това означава, че е готов. Ако не - връщате за няколко минути във фурната.
Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!
Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата!
Коментари