УЛИЧНИ БАНИЧКИ С ПРАЗ ЛУК И ВЪРТЯНИ КОРИ



Много отдавна отлагах заснемането на видео за начина на разточване на корите за улични банички, чрез въртене. 
Ето, че днес се престраших!Има какво още да желае, но като видео направено за първи път с моя телефон и в домашна обстановка намирам за задоволително. Сигурна съм, че ще бъде полезно на всички онези от Вас, които голямо желание да се научат да въртят корите.
Преди няколко години описах много подробно и стъпка по въртенето на корите, но тогава нямах възможност да направя видео. Сега запълних тази липса.
Хубаво е да се въоръжите с търпение, да прочетете първо подробното описание ето тук и най-накрая да се забавлявате!
Лесно е!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:
500 гр бяло брашно /аз обаче смесих 300 гр бяло с 200 гр спелта, защото
 с това разполагах/
300 мл хладка вода
1 равна супена лъжица сол /солта тук не соли много/
1 супена лъжица оцет 

За слепване:
100 гр меко масло или маргарин

За пълнеж:
100 мл олио
200 гр сирене
2 стръка праз лук


Нужно е първо да потренирате на сухо с хавлиена кърпа. Препоръчвам да прочетете подробните стъпки, описани ето тук 


  • В купата на миксера смесвам брашното и солта.
  • При водата добавям оцета.
  • Включих миксера на първа степен и започнах да добавям на тънка струйка течността.
  • Миксера е с накрайник за тесто.

  • Месенето с миксер продължи около 10 минути. Така тестото стана гладко, еластично и достатъчно меко. 
  • Много е важно, за да не се късат при въртенето корите тестото да е гладко. Поради тази  причина му е нужно много месене, а миксерът върши идеална работа.
  • Готовото тесто оформям на топка.
  • Брашно повече не ми е нужно. 
  • Намазвам плоскостта за точене с малко маргарин и оформям топката на руло. 
  • Разделям тестото на горе - долу 6 равни части.

  • Върху три от частите разпределям мекото масло и после похлупвам с другите три.

  • Покривам тестото с фолио за свежо съхранение и оставям да почива около половин час.

  • Докато чакам тестото да престои си приготвям празия лук. Тук той е много жилав и му е нужно леко задушаване в тиган с 1 с. л. от олиото. Но празът в България няма нужда. Той е нежен и тънък.
  • Освобождавам си достатъчно място за работа и започвам с разточването на първата кора.

  • Притискам първо с ръце като притискането е винаги само в краищата. При въртенето на корите краищата остават винаги по-дебели. Средата се разтегля първа. Поради тази причина притискането е в краищата.
  • С мерденето - дебелата точилка, разточвам също основно краищата като средата почти не я притискам.



  • Сега следвайте видеото!
  • Готовата кора напръсквам обилно с олио, поръсвам със задушен праз и с натрошено сирене.



  • Сгъвам първо отдолу и отгоре до средата като застъпвам корите.
  • Поръсвам с мазнина и сгъвам странично.
  • Старая се при сгъването да остава въздух между корите. Така се получават тези балончета и баничките са много въздушни след изпичането.



  • Старая се корите да са с дължина колкото тавата на фурната.
  • Готовите кори поръсвам отново с олио.



  • Загрявам фурната предварително до 220 градуса.
  • Печенето продължава минимум 30 минути, но е хубаво да ги наблюдавате. Всяка фурна е различна.



Баничките се издуват като балон по време на печенето.


Сервирам горещи.


Порционирам с ножица. 


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 











Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
веднъж гледах през прозореца на една баничарница на живо как се правят тези банички, но не можах да схвана техниката.Доста трудна работа особено когато никога не си пробвал.Сигурно когато се схване както се казва " Чалъма " е много лесно.Благодарна съм,че показваш тази интересна направа на банички и то със снимки и клип.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Привет, Елена! Не е трудно, особено схванеш ли "чалъма". А един път научиш ли се, няма отърване. Само така искаш да ги правиш. Щом вече си гледала, ще се справиш! Баничар с "висше" няма! Поздрави!
vesela каза…
И аз като Ели:)
Човек убивам за една такава баничка:)
Но това посмъртно не мога да го направя...:(
Уж съм "уфатна", но това ми се струва много трудно и нещо и аз не мога да го схвана, макар и с висше:))
Petya Argirova каза…
Привет, Веси! Давам уроци по въртене на кори! Просто е нужно да ми дойдеш на гости! Един път опиташ ли - сигурна съм, че ще се справиш! В една друга публикация съм обяснила много подробно как да се тренира първо с мокра кърпа! Успех и...до скоро!
vesela каза…
Хм, това звучи добре:))
Petya Argirova каза…
Прегръдки, Весела!