РИЗИ - БИЗИ


Ризи - бизи е типично венецианско ризото. Цветно, ароматно и много вкусно. Харесва се дори от децата! А знаете, че децата много подбират какво да похапват.
Приготвя се точно като всяко ризото. На слаб котлон, с бъркане и постепенно доливане на течността. Повече за ризото можете да прочетете и ето тук и ето тук.
А пък за самата Венеция ще Ви разкажа в друга публикация!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 глава лук
800 мл пилешки бульон
3 с. л. зехтин или мазнина по Ваш избор 
сол и бял пипер на вкус
2 с. л. масло
150 гр. пушен бекон или шунка
200 гр ориз за ризото Аброрио /може да се използва и обикновен ориз/
100 мл сухо бяло вино
150 гр пармезан
300 гр замразен грах 

  • Обелвам лука и го нарязвам на много ситни кубчета.
  • Пилешкия бульон загрявам.
  • На дъното на тенджера загрявам зехтина и изпържвам за кратко нарязания на много малки кубчета бекон и кубчетата кромид лук.

  • Прибавям ориза и изпържвам само до прозрачен. С постоянно бъркане и за кратко.

  • Заливам всичко с виното и много малка част от горещия бульон.



  • Варя ориза под похлупак и на слаб котлон около 20 минути като разбърквам от време на време и добавям от бульона. Когато леко се сгъсти - добавям течност. И така до пълната готовност на ориза.
  • На 15-та минута от завирането на ориза добавям замразения грах.
  • Овкусявам със сол и бял пипер. Но първо пробвам на вкус, защото и бекона е солен.

  • Когато преценя, че ризотото е готово изключвам котлона, добавям две трети  от настъргания пармезан и маслото. Разбърквам и оставям пет минути да престои под похлупак.

  • Сервирам ризи - бизи горещо и в затоплени чини и веднага с останалия пармезан.  Поръсих с  малко нарязан магданоз.
  • Ако искате да бъде ястието без месо, заменете бекона с моркови, а вместо пилешки бульон може да се използва зеленчуков.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 










Коментари