СРЕЗАНКА


Обожавам българската кухня. Повечето ястия се приготвят лесно и бързо. В повечето случаи са здравословни и много ароматни.
Днешното ястие е малко познато, но пък като му добавих подправките на моята баба се получи нещо невероятно вкусно. Баба ме е учила, че щом приготвям картофи добавям задължително сминдух. Сминдух, джоджен, черен пипер, сол и чубрица. Това са и ароматите на България. Тази комбинация сте я усещали в моите рецепти не един път. Помните ли сушените чушки от Северна България, които са пълнени с картофи и праз? Рецептата е ето тук.
Е, при срезанка съвсем леко кривнах от оригиналната рецепта, защото не разполагах с яйца. В неделя не работи нито един магазин в Германия. А не е учтиво да питам комшиите за яйца. Даже не ми е минало и през ум.
Но както и да е! Избрахме да сложим на масата срезанка, защото днес беше един от първите ни слънчеви дни, след тази дълга и студена зима. И ние решихме да оставим  приготвянето на храна на втори план и да открием сезона на планинарството. Минахме 8 км в нашия красив район и уморени, уморени си приготвихме това бързо и вкусно българско ястие.
Ние живеем в Хунсрюк или по-точно в Национален парк Хунсрюк - Хохвалд. Това е районът с най-добрите туристически пътеки в Германия. Посещава се целогодишно от планинари от цял свят. Та...и ние така. Планинари сме. 
С малко снимки ще Ви запозная и с днешната ни разходка до върха - Ербескопф. Това е най-високата точка за Райнланд Пфалц, Саарланд, Люксембюрг, Белгия и Холандия. Върхът е висок 816 м. 
Хубаво е да се разтъпчеш след "зимен сън". Невероятно се зареждаш с енергия от гората, въздуха и чистата природа!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

3 стръка праз лук
7 - 8 картофа
1/2 чаша олио
1/2 чаша царевично брашно
3 яйца /аз ги замених с 600 мл течна сметана/
сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. сминдух
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. чубрица
чашата, с която измервам продуктите е с вместимост 200 мл


  • В купа смесих нарязания на ситно праз лук, обелените и нарязани на кубчета картофи, царевичното брашно. Разбърках.



  • Добавих всички подправки и отново разбърках.



  • В намазнена с част от олиото тавичка изсипах подправените зеленчуци и залях с останалото олио и сметаната. Ако използвате яйца, добавяте към зеленчуците 1 чаша топла вода и заливате с разбитите яйца.
  • Сложих срезанката в студена фурна, защото използвах йенска тавичка. Ако фурната Ви е предварително загрята спестявате около 30 минути от печенето.
  • Пекох около 1 час и 15 минути, като от време на време пробвах готовността на картофите.




Ястието е невероятно вкусно, особено след 8 часов преход в планината.

Поглед от Ербескопф.


Маркировката е стандартна за всичките 111 туристически пътеки в нашия регион. Наречени са Traumschleifen. 


Все още има по-усойни места, където снегът не се е разтопил.


Не ни подмина и нас силния ураган тази зима. Много дървета са изкоренени и са затрупали част от трасето. Но със сигурност за активния сезон, който започва април всичко ще е вече почистено и готово.


Това заслон за планинари. Пригоден е за по-дълга почивка. Импровизирано барбекю, пейки и легла от слама. В средата липсва покрив, за да излизат пламъкът и димът от огъня.


Ето така премина един почти пролетен ден в Хунсрюк за нас. 
Срезанката беше много вкусна!



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 









Коментари