БИРЕН ХЛЯБ ОТ ПЪЛНОЗЪРНЕСТО РЪЖЕНО БРАШНО И СЕМЕНА



Аз не спирам да меся хляб! Доставя ми огромно удоволствие да меся хляб по различни рецепти от немските книги, старите български книги и книги описващи хляба на другите народи. И знаете ли защо? Защото всеки едни хляб има своя визия, свой вкус, своя история, своя душа.
Днес избрах отново хляб с бира, но пък е замесен от пълнозърнесто ръжено брашно, смесено с пшенично брашно. А  добре омесеният и втасал хляб  е поръсен обилно с кимион, сусам и слънчогледово  семе.
Какво значи пълнозърнесто брашно? И аз не съм много наясно, но пък надникнах тук и там. Ето нещо, което може и на Вас да помогне! Когато се смели зърното и не се пресява по никакъв начин полученото е пълнозърнесто брашно като при пшеницато то е тип 1850 кнаречено още "Грахам". Главният фактор по който се определя е пепелното съдържание. Тип 1750 е пълнозърнесто при ръжта, а тип 2000 е пълнозърнесто брашно при Лимец. Или за по-голяма яснота. Пълнозърнестото брашно е природен продукт, получен при смилането на цялото зърно, без да се отделя нищо от него. Когато зърното се смила в брашно, повечето полезни съставки се отстраняват заедно с обвивката на зърното. Белите брашна с високо качество са значително по-бедни на витамини и минерали, отколкото тъмните и пълнозърнестите видове брашна. Те се получават при смилането на цялото зърно. Пълнозърнестите брашна са по-богати на растителни влакна /фибри/ в сравнение с рафинираните.
Но пък в днешния хляб имаме добавка и на бира. Бирата пък от своя страна помогна на маята да се активира по-бързо и по-добре. А хлябът с бира е рехав и ароматен. Вече Ви бях запознала с моя бирен хляб с пшенична бира /рецепта тук/, а днес е време да приготвим хляб с нормлна - светла бира.
Ама стига толкова със скучните лекции! Време е да месим и да се забавляваме!









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

350 гр пшенично брашно
350 гр пълнозърнесто ръжено брашно
1 кубче прясна мая
500 мл светла бира със стайна температура
2 с. л. олио от рапица или слънчоглед
15 гр сол
2 с. л. слънчогледово семе
1 с. л. сусамово семе
1 с. л. ким


  • Двата вида брашно смесвам в купата на миксера.

  • Правя кладенче и начупвам маята.



  • Добавям съвсем малко от бирата, колкото да се получи кашичка от мая, бира и брашно.
  • Оставям за около 5 минути маята да се активира. 



  • В купата добавям солта, олиото и останалата бира като преди това съм си отделила 2 с. л. за по-късно.


  • Омесвам тестото много добре с миксер, като бърканото е поне 10 минути. Ако случайно е много лепкаво - добавям още малко брашно. 
  • С ръце оформям на топка. Покривам с кърпа и оставям до парното за около 30 минути да втаса.


  • Втасалото тесто омесвам отново върху набрашнена плоскост и с набрашнени ръце.
  • Оформям на топка, като се старая краищата на тестото да останат отгоре, а не както обикновено ги оставяме отдолу.



  • Аз не разполагам със специалната кошница за втасване на хляб и поради тази причина набрашних обилно една не много дълбока купа. По-скоро плитка купа.
  • Тестото сложих в купата, но с краищата нагоре.


  • Покривам с кърпа и оставям отново до парното за толкова време, колкото да увеличи двойно обема си.
  • Втасалото хлебче изсипвам внимателно в тавичка с хартия за печене, но се старая то да остане в същата позиция, а не да се обърне обратно.
  • Оставям хлебчето на топло докато фурната достигне температура 220 градуса.
  • Намазвам с отделената бира.



  • Поръсвам обилно с всички семена.



  • За да се получи хубава коричка слагам във фурната и под тавичката с хлебчето купичка с около 500 мл студена вода.
  • Първите 10 минути пека хлебчето на градуса и после намалявам на 180 градуса. 
  • Печенето продължава така около 40 - 50 минути или докато преценя, че хлябът е добре изпечен.
  • Готовия хляб вадя върху решетка до пълното му изстиване.



Ето така получих вкусно ръжено-пшенично хлебче с бира и семена!
А Вие, ако сте доволни от мен, Ухае на...и рецептите можете да гласувате за нас за Годишните награди на Блоговодител. 
За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 




Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!



Коментари