СЛАВЯНСКИ ГЮВЕЧ


Това е ястието, което много от Вас познават от храната в столовете. То...обаче става въпрос за преди много години. Сега нямам представа, сервира ли се още в столовете или не!
Ние повече приготвяме класическия гювеч с разнообразието от зеленчуци, чиято рецепта можете да прочетете ето тук.
Но понеже аз обичам да разнообразявам, приготвям и славянски гювеч. Наситен аромат на чушки, добре сварено месо, загадъчен вкус на гъби и разбира се - любимият ориз.
Нужно е само да си го приготвите, за да разберете какво имам в пред вид!
Аз исках да изпробвам и новата си глинена тенджера - подарък от добри приятели!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 6 - 8 ПОРЦИИ:

500 гр говеждо или телешко месо от гърдите или от гърба
2 глави кромид лук
500 мл телешки бульон или гореща вода
6 чушки в различни цветове
250 гр гъби
1 малка консерва домати за пица или 4 пресни домата
150 гр ориз
6 с. л. олио
пресен магданоз за поръсване
сол и черен пипер на вкус




  • Месото нарязвам на кубчета с големина около 2 - 3 см. 
  • На дъното на електрическата тенджера /може и обикновена тенджера/ загрявам   3 с. л. от олиото и изпържвам месото, заедно с нарязания на малки кубчета кромид лук.

  • Поръсвам със сол и 1 с. л. червен пипер.
  • Заливам с горещия бульон.



  • Затварям тенджерата с капака и варя месото под налягане и на слаб котлон точно 20 минути, след като тенджерата започне да шуми. Ако използвате обикновена тенджера, варенето може да продължи и около час - до готовност на месото.



  • През това време си подготвих глинената тенджера като в нея сипах гореща вода, за да може глината също да се затопли. В нея ще сипвам горещото ястие.



  • Нарязах почистените гъби на лентички.



  • Чушките нарязах също на едри ленти.



  • На дъното на гювеча изсипах половината от зеленчуците.



  • Изсипах горещото месо, заедно със соса върху тях.



  • Покрих с останалите зеленчуци.




  • Добавих ориза, доматите, черен пипер и сол на вкус. Аз много внимавах течността в гювеча да е съобразена и с ориза. Имайте в предвид, че от глинената тенджера течност почти не се изпарява, а на 1 ч. ориз са нужни 3 ч. вода.



  • Затворих глинената тенджера с капак и сложих в студената фурна.



  • Включих фурната на 50 градуса и постепенно увеличавах температурата ѝ до 200 градуса. Правя така, особено когато гювечът е чисто нов.
  • Печенето на ястието продължи около 1 час или до пълната готовност на ориза.

Сервирам ястието горещо и поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!



Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 







Коментари