ГОВЕЖДО - РАЗСОЛ С КАШКАВАЛ


Когато наближават нашите си - национални празници, започвам и все по-често да отварям старите български кулинарни книги. Там винаги намирам невероятни ястия, които сме или позабравили, или въобще не сме опитвали.
Такова е и днешното говеждо - разсол. Написах в Гугъл разсол, за да ми се изясни тази стара българска дума. Много бях изненадана, когато ми се появява само разяснение свързано с кисело зеле, солено месо и саламура. 
Да! Ама - не! 
Това ястие няма нищо общо нито с киселото зеле, нито със соленото месо, нито със саламурата. А пък е тооооооооооооолкова вкусно!
Мисля, че мястото му е на българската празнична трапеза!
Нека да се подготвим за една невероятна емоция в кухнята!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр говеждо или телешко месо от бута /може цяло парче или предварително нарязано месо за готвене/
2 моркова
2 глави лук
1/2 стрък праз лук
1/4 глава целина
1 - 2 корена от магданоз
2 равни лъжици брашно
5 с. л. мазнина по Ваш избор
2 яйца
200 гр кисело мляко
сол на вкус
100 гр настърган кашкавал




За приготвяне на вкусно телешко месо много често използвам тенджерата под налягане. Така съм сигурна, че за кратко време месото е така сварено, че чак се разпада. Ама Вие спокойно можете да го сварите и в обикновената тенджера, просто предвидете около час за варенето му.

  • Слагам в тенджерата месото и го заливам със студена вода. Ако ще използвам тенджерата под налягане - добавям сол и всички зеленчуци, нарязани на едри кубчета като си оставям едната глава лук за соса. Затварям с капака и варя, след зашумяването ѝ поне 40 минути.
  • Ако ще използвам обикновена тенджера, след завирането на месото - препенвам и чак тогава добавям сол и зеленчуците. Варя до пълната готовност на месото или поне 1 час.
  • В тиган загрявам мазнината и изпържвам за кратко нарязаната на ситно глава лук.



  • В купа разбивам яйцата с киселото мляко.



  • Към запържения лук добавям брашното, изпържвам за кратко с непрекъснато разбъркване и заливам с горещия бульон - 2 ч. ч. от варенето на месото. Изключвам котлона и оставям на горещия котлон за около 5 минути. Разбърквам от време на време.
  • Сосът добавям към яйчената смес на тънка струйка и с непрекъснато разбъркване.



  • С помощта на решетъчна лъжица изваждам готовото месо, заедно със зеленчуците и ги слагам в керамична голяма чиния. Бульон ще използвам за соса.
  • Ако месото е цяло парче, след леко охлаждаме - нарязвам на филийки и също подреждам в керамичната чиния.



  • Заливам месото с готовия сос и поръсвам с настъргания кашкавал.




  • Слагам ястието в студена фурна, заради керамичната чиния и пека поне 30 минути или до получаването на златиста коричка.



Сервирам говеждо - разсол горещо и поръсено обилно с нарязан магданоз.


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!






Коментари