МОЯТА ЛЕКОВИТА ПИЛЕШКА СУПА С 20 СЪСТАВКИ


Предполагам, че много от Вас пожелават гореща супа точно, когато се чувстват леко настинали или пък по друга причина неразположени!
Е...така е и у дома! Малко да се поотпуснем и разболеем - търсим гореща супа.
А пък какво по-добро от една пилешка супа пълна със зеленчуци?
Днес, приготвяйки супата преброих съставките. Точно 20 на брой! 
А, за да имам още по-силен бульон, прибягвам до първоначалното изпържване на пилешкото месо. Стар способ, научен от моите баби! 
Много от Вас отричат пърженето, но не и ние! Особено, откакто лекарите в Германия казаха, че пърженето не пречи за да бъдем здрави!
А сега сипвам по една гореща и лековита пилешка супа с 20 съставки!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 пилешки бутчета или друго пилешко месо
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
3 скилидки чесън
2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 жълта чушка
1/4 корен от целина
2 стръка селери 
1 домат
2 л гореща вода или зеленчуков бульон
3 с. л. олио
сол на вкус
черен пипер на вкус
5 - 6 стръка пресен магданоз 
1 стрък пресна мащерка или 1 ч. л. суха
1 шепа фиде или точно една топка от навитото фиде
200 гр кисело или прясно мляко /въпрос на вкус/
2 яйца /или само жълтъци, но съвсем пресни/


  • Почиствам и нарязвам всички зеленчуци на кубчета. Доматът, задължително първо обелвам, като го заливам с гореща вода. Оставам за по-късно само зелените подправки.

  • На дъното на тенджерата под налягане загрявам олиото и в него изпържвам за кратко пилешките  бутчета. Целтта на изпържването е подсилването на пилешка супа и избягването на препенването на бульона. Но, ако случайно избягвате пърженето - просто покрийте бутчетата със студена вода и сварете. Но задължително по време на завирането, трябва да сте до тенджерата и да препените бульона /премахване на образувалата се пяна с решетъчна лъжица, за да остане бульонът бистър/.

  • Добавям нарязаните на кубчета зеленчуци към златистото пилешко месо, разбърквам.



  • Заливам с горещата вода и затварям тенджерата. Засичам 20 минути, след като започне тенджерата да шуми и е под налягане.



  • След 20 минути, отварям внимателно, след като съм освободила тенджерата от налягането.
  • Изваждам пилешките бутчета, за да се охладят.

  • Когато месото е изстинало, накъсвам на малки парчета. 
  • Връщам месото в тенджерата, включвам котлона отново и добавям фидето. Ако обичате супата да е гъста - увеличете количеството фиде.
  • Фидето варя до готовност, около 8 минути или според указанията на опаковката му.
  • Подправям супата със сол, черен пипер и мащерката.



  • В купата си подготвям застройката, като разбивам яйцата с киселото мляко и ситно нарязания магданоз.




  • Уравновесявам температурата на застройката и супата и чак тогава добавям застройката към супата, като не спирам да разбърквам. 



  • Така избягвам пресичането на яйцата. Способ научен от моята майка. После се старая да загрея супата на слаб котлон, но не позволявам да завира. Така съм сигурна, че яйцата не са съвсем сурови, но пък не са пресечени. 



Сервирам супата гореща!


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! 


Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!






Коментари

vesela каза…
Чудна супичка, много я обичаме!
Petya Argirova каза…
Благодаря, Весела! Обожаваме я и ние! Поздрави!