МОЕТО ИРЛАНДСКО СОДЕНО ХЛЕБЧЕ С БИЛКИ



Е..ами...така ще я караме! 
Вкусни хлебчета у дома ще меся и отново ще качим килограмите. Ама няма как да се спра! Обожавам да меся, а някой трябва и да яде готовия продукт. Така, че...ще си запазим приятните фигури с моето момче!
Ама кажете ми, как да устоим на това ароматно и вкусно хлебче?
Бързо и лесно за приготвяне е! И с добавка на зеленийки! Нека по този начин да поканим пролетта у дома, че нещо много ни омръзна да ни е студено!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр бяло брашно /само, че аз смесих 350 гр бяло брашно, 75 гр спелта и 75 гр пълнозърнесто брашно/
5 равни чаени лъжици сода, което се равнява на една с.л. или 18 грама. 
1 пълна чаена лъжица бакпулвер
1 равна чаена лъжица сол
2 препълнени лъжици пролетни билки или подправки /аз използвах замразени 8 вида/
60 гр масло или маргарин със стайна температура
350 мл мътеница или айран
1 жълтък



Ето това са моите подправки или билки, които използвах за ирландското хлебче. Купувам ги от фризерите на големите вериги магазини. Зимата заместват много добре пресните ми подправки, защото нямам възможност да си ги отглеждам.
Ако не обичате аромата на сода, можете да намалите количеството до 2 - 3 ч. л. И аз се изненадах на това количество, но пък явно така обичат ирландците! Аз усещах наситения ѝ аромат по време на похапването. Другото, което бих направила е да разтворя содата в мътеницата. Така тя се "угасва" както казва моята майка и не се усеща толкова много ароматът ѝ! 
Амиии...да включваме фурната да загрее на 180 градуса.


  • В купата на миксера смесвам брашното, содата, бакпулвера, солта и подправките. Разбърквам. Ако ще "гасите" содата, не я добавяте тук!



  • Добавям мекото масло и разбърквам с миксера и накрайниците за тесто, на ниска мощност до...



  • ...получаването на маслени трохи в брашното.



  • Добавям мътеницата и продължавам да меся с миксер на ниска мощност до готовност на тестото. Тук е момента да "гасите" содата!



  • От соденото тесто оформям продълговато хлебче, на което отгоре с остър нож правя кръст с дълбочина около 1 см.



  • Разбивам жълтъка с 1 с. л. вода и намазвам с него хлебчето.



  • Изпичам хлебчето в загрятата предварително до 180 градуса фурна до готовност или за около 50 минути.



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!








Коментари

Petya Argirova каза…
Вкусно содено хлебче!
Elena Dimitrova каза…
Петя,
и на мен ми се стори много содата, но може да се намали.Чудесно хлебче се е получило, с прекрасни билки.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Поздрави и от мен, Елена!