ЧИМИЧАНГА, ПИКАДИЛО, ПЪЛНЕНА С КАЙМА ТОРТИЛА И ВКУСНА МЕКСИКАНСКА ХРАНА



Неееее! Не сме ходили до Мексико, а просто моята дъщеря сподели, че ги е приготвяла и са много вкусни. Тя е използвала рецепта на Сара Айнли. 
Речено - сторено!
 Продуктите са купени и за нула време се пренесохме в шарено Мексико!
Нищо, че нашата чимичанга е сервирана върху българската ни покривка! 
А пикадило е всъщност името на предварително приготвената кайма, с която са напълнени тортилите!
Казвам Ви! Пригответе си ги на всяка цена! Ще помните дълго време този вкус!





Тортилата е пълнена с пикадило, сгъната на плик и изпържена!
А това е пикадило!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 6 ЧИМИЧАНГА:

6 питки тортила
олио около един пръст на дъното на Вашия тиган, олиото може да е царевично, рапично или слънчогледово
1 порция пикадило

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПИКАДИЛО:

2 с. л. царевично, рапично или слънчогледово олио
500 гр телешка кайма /моята обаче беше смес от телешко и свинско месо/
1 глава кромид лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, също нарязани на ситно
1 голяма ябълка, обелена, почистена от семето и нарязана на кубчета
1 малка консерва домати за пица, нарязани на кубчета, ако използвате пресни домати е хубаво да ги обелите и да отделите семената им
3 мариновани люти чушлета, нарязани на ситно, но първо се отделят семките
1 червена чушка, почистена от семето и нарязана на кубчета
50 гр стафиди
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. кимион
сол и прясно смлян черен пипер



Пикадило може да бъде сервирано и самостоятелно само с тортила чипс, или пък поръсено с леко изпържени в масло филирани бадеми.


  • В подходящ тиган загрявам олиото и изпържвам каймата до момента, в който при разбъркване започват да се получават отделни трохички от каймата.


  •  Добавям лука, чесъна и червената чушка. Продължавам пърженето до омекването на зеленчуците.




  •  Сега вече добавям доматите, ябълката, стафидите  и разбърквам.

  • Добавям всичките подправки и без да похлупвам оставям пикадилото на слаб котлон около 20 минути. 
  • От време на време разбърквам. Ароматът е невероятен. 


  •  Пикадилото е готово за приготвяне на чимичанга или пък се сервира с тортила чипс.



  • За вкусна чимичанга купувам винаги пресни тортили. Те са във вакуумирани опаковки и са много мекички и еластични за завиване и сгъване.



  • В средата на всяка тортила слагам по 4 препълнени супени лъжици пикадило.



  •  Сгъвам тортилата първо от двете страни и после отдолу и отгоре като плик за писмо. Получават се квадрати, които обаче обръщам с отвора надолу, за да не се налага да ги закрепям с клечки за зъби.
  • Загрявам олиото в подходящ тиган, като котлонът ми не е включен на максимална  мощниост. Включвам го на средна мощност и изчаквам да загрее достатъчно мазнината. 
  •  Слагам по две чимичанги, но с отворите към мазнината, за да се запечатат. 

  •  Пържа чимичангите до златисто оцветяване и обръщам с помощта на лопатка.

  •  Готовите чимичанга изваждам върху домакинска хартия за да се изцедят от излишната мазнина.


  • Сервирам чимичангите топли и задължително със зеленчук, според сезона!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!








Коментари

Elena Dimitrova каза…
Много интересни тортили с пълнеж Петя.Интересна е също така и плънката.Чудесни са се получили.
Поздрави !
Petya Argirova каза…
Здравей, Елена! Освен, че са интересни чичичангите са и "адски" вкусни! Пробвай задължително! Поздрави!