ДРЕЗДЕНСКИ ЩОЛЕН


Щоленът е един от немските коледни сладкиши, които аз много обичам. За първи път се запознах с него още през далечната 1976 година. Моите родители имаха приятелско семейство в едно малко градче, недалеч от Дрезден. Всяка година им гостувахме за Коледа и всичко свързано с немски коледни традиции така ми се е загнездило в съзнанието, че когато през 2009 година живеех вече в Германия и карах първата си Коледа тук, аз знаех повече за тези традиции от самите немци. Така е и до сега. 
Преди два дни ми звъни шефката и ме пита мога ли да меся щолен. Ама и от двата вида - с мая и без мая. Естествено, че мога! Ще ми омесиш ли, защото моята свекърва е вече възрастна и няма кой. На шеф не се отказва! Омесих! Дано да бъдат доволни! Но това ще разбера след празниците. Щолените в момента са увити и чакат да им дойде ред.
Та...на моята шефка свекървата казала, че не признава тези модерни щолени дето са без мая. Това не било щолен. Ще ми бъде много интересно каква ще е реакцията! 
Но като е темата дрезденски щолен нека не се отклоняваме. С какво е по-различен ли? Ами това е може би най-изчистеният вариант на щолен. В него няма много добавки, няма много аромати, нама много експерименти. Той просто е свързан с Дрезден и е най-скъпият щолен в Германия.
За тези пет години, в които събирам всичките си рецепти в моето тефтерче наречено Ухае на...имам публикувани много щолени. Ще намерите рецепта за щолен с мая и марципан ето тук, можете да омесите щолен с извара и бакпулвер по рецепта ето тук или пък да си направите щоленови конфети по рецепта ето тук. Но истински си остава Дрезденският щолен. 
Да запретваме ръкави и да се забавляваме с направата му!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 гр стафиди, накиснати от предишния ден в 100 мл ром
100 гр сушени американски боровинки
20 мл ром
1 кубче прясна мая
75 гр захар
125 мл топло прясно мляко
настърганата кора на един лимон
250 гр меко масло /може да се замени и с маргарин/
500 гр брашно
щипка сол
1 ч. л. кардамон
75 гр смлени бадеми
50 гр. захаросани лимонови корички
50 гр. захаросани портокалови корички
За захарната коричка:
100 гр разтопено масло
250 гр пудра захар
3 пак. ванилова захар





  • Активирам маята, като за случая разтрошавам кубчето мая в купичка. Добавям малко от топлото прясно мляко и една с. л. от брашното, и една чаена лъжица от захарта. Разбърквам всичко до гъста каша, която оставям на топло за около 10 минути да увеличи двойно обема си.



  • В купата на миксера смесвам брашното, солта, захарта, настърганата кора от портокал, кардамона и ванилията. Разбърквам и правя кладенче.



  • Изсипвам активираната мая в кладенчето.




  • Добавям смлените бадеми към сместа в купата. 


  • Започвам разбъркването с миксер и накрайниците за тесто като добавям и топлото прясно мляко и рома.



  • Бъркането продължава и добавям мекото масло.



  • Бъркам тестото минимум 5 минути.




  • Добавям сушените плодове и захаросаните корички от лимон и портокал. Разбърквам с миксера много добре. 


  • Оформям тестото на топка с ръце и покривам купата с кърпа. Оставям на топло да втаса до увеличаване двойно на обема.



  • След около 40 до 50 минути тестото е втасало и разточвам на дебела кора с размер 20х30 см.
  • Включвам фурната да загрее 



  • Този път не се старая да добия специална форма. Просто навивам на руло.



  • Поставям рулото в тава с хартия за печене.



  • Оставям щолена отново на топло да втаса още половин час.



  • Изпичам в предварително загрятата до 180 градуса фурна за около 50 минути. Да не Ви претеснява тъмния му цвят. Така трябва да бъде.



  • Още топъл намазвам щолена с разтопено масло...



  • ...и поръсвам обилно с пудра захар.



  • Тази процедура повтарям минимум три пъти...



  • или до пълното изчерпване на маслото и захарта, която е смесена с ванилията.



Готовия и добре охладен щолен увивам във фолио за свежо съхранение. Не е нужно да се изчаква. Може веднага да се консумира. Има обаче трайност поне три месеца, ако въобще остане!



Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!





Коментари

zlati minkova каза…
Благодаря за споделените рецепти.Вчера направих щолена със бакпулвер и извара /ползвах закв.сметана /Получи се невероятно добре и вкусно
Petya Argirova каза…
Здравейте, Златка! Радвам, че сте се доверили на мен при избора на рецепта! Дано и в бъдете има какво да приготвите от моето тефтерче с рецепти! Бъдете здрава и весели празници!
Цветелина каза…
Здравйте, няколко пъти правя щолена с извара, в моя случай със заквасена сметана. Прекрасен е! Благодаря Ви за споделянето и всичките прекрасни рецепти. Ще пробвам и този щолен, макар да не обичам стафиди :)! Весели празници!
Petya Argirova каза…
Здравейте, Цветелина! Радвам се, че ми се доверявате в избора на рецепти! Стафидите можете да замените с всеки друг изсушен плод. Просто в този вид сладкиш трябва да има присъствие на сушени плодове! Сигурна съм, че ще Ви хареса и със сушени кайсии, или пък сини сливи! Поздрави и весели празници!
Titi Marin каза…
Както винаги невероятна и точна рецепта, благодаря Петя!
Vanya Dineva каза…
Здравейте. Понеже познавате по-отблизо немските коледни традиции и рецепти ми е любопитно дали изобщо в Германия се прави щолен с квас? Ще се радвам ако има такава рецепта да я споделите с нас, вашите читатели. Благодаря предварително. Ваня
Petya Argirova каза…
Здравейте, Ваня! Да! Прави се щолен и с квас, с Левито Мадре, с фруктов квас и и така нататък! Аз съм набелязала тези дни отново да меся щолен и мислех с мая да е, но мога и с квас да опитам! Благодаря за идеята! Поздрави от мен!
Stanislava Simova каза…
Здр.Направих щолена днес,опече се много хубаво отвън,но като го разрязах след ,като изстина,отвътре беше влажен и седеше сякаш е глетав.Пекох на 180 градуса на горен и долен реотан,но печката ми дори само на горен и долен включва вентилатор.Въьможно ли е да се получи така заради този вентилатор?
Petya Argirova каза…
Здравейте, Станислава! Така се получава, когато тесто с мая го нарежете горещо. Хубаво е щоленът много добре да се охлади и чак тогава да се реже. Ако сте спазили всичко в рецептата, не трябва да е глетав! Вие пишете, че е добре охладен. Но по принцип не очаквайте да е плътността и като на козунак, защото е различно. Щоленът става по-хубав като престои. Поздрави!
Stanislava Simova каза…
Благодаря за отговора!Всъщност стана много вкусен,завих го с фолио след още няколко часа и го прибрах за отлежаване до Коледа.Благодаря за рецептата!
Petya Argirova каза…
Станислва, благодаря, че ми се доверявате в избора на рецепта! Поздрави и хубави празници!