ФЪСТЪЧЕНИ ТРЮФЕЛИ С БИСКВИТИ SPEKULATIUS


Остават само 45 дни до Коледа, но Коледното настроение се усеща вече навсякъде!
Това се разбира и по пълните с коледни лакомства магазини. Едно от тези лакомства са бисквитите Spekulatius. Използвам немското им наименование, защото буквален превод аз не намирам. Това са бисквити, които в Германия се предлагат само за Коледните празници и са с мотиви на къщи, кораби, вятърни мелници, слонове или коне. Не се знае точно от къде идва името им. Предполага се, че има връзка с латинското Spekulum /огледало/, защото те се изработват със специални матрици. Такива матрици от дърво могат и сега да се купят в старите немски магазини за домашни потреби, но почти никой вече не изработва тези бисквити у дома. Промишленото им производство е на много ниска цена и те са достъпни за всеки. В Райнланд Пфалц тези Spekulatius се предлагат за Коледа, но в Холандия и Белгия те могат да се намерят целогодишно.
И не само Spekulatius е нещото, което прави тези трюфели различни. Начупените бисквити се смесват с фъстъчен крем или масло. А декорацията е от морска сол. Да! Морска сол! Но в комбинация с черния шоколад е направо "върхът". 
След като хапнете една такава бонбона и доста време след това усещатe един невероятен вкус, който гъделичка гърлото!
Нужно е само да опитате!
Тези бисквити се предлагат вече и в България.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр Spekulatius /ще се получи и с други твърди бисквити/
настърганата кора на един портокал
200 гр фъстъчен крем или фъстъчено масло 
200 гр черен шоколад
25 гр кокосова мазнина 
фина морска сол






  • Аз смлях бисквитите в блендер, но ако нямате блендер просто ги слагате в найлонова торбичка и ги начуквате с чука за пържоли или пък ги минавате с дебелата точилка. Все начини да получитие трохи от бисквити.

  • В голяма купа смесвам бисквитените трохи, кората от портокала и фъстъченото масло.
  •  Омесвам всичко с ръце като за кюфтета. 

  • С навлажнени ръце оформям 30 топчета - на размер са по-малки от орех.
  • Оставям бонбоните на студено.

  • В тенджера сипвам студена вода. Върху тенджерата слагам стъклена купа, чието дъно не опира във водата. В купата начупвам шоколада и кокосовата мазнина. Така на водна пара разтопявам шоколада.

  • В разтопения шоколад потапям с помощта на вилица един след друг трюфелите.

  • Добре оваляните в шоколад трюфели оцеждам и оставям върху решетка да се охладят.


  • Поръсвам шоколадовите трюфели с морска сол и ги оставям на студено.

  • Когато трюфелите са много добре охладени се отлепят много лесно от решетката като ги подбутвам с пръст от долу на горе.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
















Коментари

Aurelia Nasirova каза…
Ааааа страхотни са,Петя! Европа ми липсва особено по Коледа. Липсват ми шарените коледни базари, аромата на греяното вино и печените наденички.И огромното количество на сладки, които се продават по това време. Чудесно предложение! Поздрави,миличка!
Petya Argirova каза…
Привет, Аура! Наближава времето на Коледните базари. Някъде след 25 ноември започват да се откриват първите такива! Наистина създават страхотно Коледно настроение и няма как човек да остане безразличен. Всичките тези светлинки, аромати, коледна музика и весели хора! Обичам Коледа! Прегръдки! Дано да имаш възможност отново да посетиш Европа по Коледа!