ТОРТА "ДУНАВСКИ ВЪЛНИ"




Тези от Вас, които живеят или са живяли в Германия познават много добре типичния за тази страна сладкиш "Дунавски вълни". За него рецепта има вече в Ухае на...и можете да я прочетете ето тук. 
Какво трябва да знаем за този сладкиш. Той, както и всички сладкиши в Германия имат рецепти, които не се променят. Тези сладкиши изглеждат винаги по един и същи начин, имат винаги едни и същи съставки и разбира се - запомнящ се вкус и име! 
Като кажат немците торта Шварцвалд - веднага се сещат за какво става въпрос (рецептата е тук или тук), като кажат Биненщиш - ясно е (рецептата е тук), тортата Къртичина също е много ясна (рецептата е тук) и още много известни немски сладкиши. Същото е и с този сладкиш. 
При "Дунавските вълни" блатът е винаги в два цвята и добавянето на череши, които по време на печенето потъват и дават илюзията след изпичането блатът да прилича на вълни. Класическият сладкиш се прави с крем с масло и пудинг и винаги е залят с черен шоколад - прочетете тук
Днес обаче, аз замених този маслен крем с крем от маскарпоне и извара. И не само това! Смених формата на сладкиша. По традиция е винаги в продълговата тавичка, но днес аз го приготвих като торта.
Така, че запознайте се с модерния вариант на "Дунавските вълни"!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 буркан компот от череши без костилките
200 гр черен шоколад
125 гр меко масло - стайна температура
215 гр захар
2 яйца
200 гр брашно
1/2 пак. бакпулвер
7 с. л. прясно мляко
1 пак. желатин на прах
250 гр маскарпоне
250 гр извара
250 гр течна сметана
25 гр кокосова или друга мазнина
1 с. л. какао

  • Прецеждам черешите от сока на компота.
  • 50 гр шоколад начупвам и разтопявам в микровълновата фурна.
  • Включвам фурната да загрее до 175 градуса. Не използвам вентилатор.
  • Маслото и 125 гр от захарта разбивам с помощта на миксер до крем.
  • Добавям към масления крем яйцата, но едно по едно. Първо чуквам едното, разбивам и после добавям второто. Хубаво е яйцата също да са престояли на стайна температура, а не да са сега извадени от хладилника. Това предотвратява пресичането на маслото, заради разликата в температурата.
  • Брашното пресявам в купа заедно с бакпулвера.
  • Започвам да добавям малко по малко от брашното и редувам с прясното мляко. Бъркам непрекъснато на минимална мощност с миксера. Така до изчерпване на брашното и млякото.

  • Формата за торта намазвам с олио и поръсвам с брашно.

  • Изсипвам половината от тестото във формата и изравнявам.

  • Към останалата част от тестото добавям разтопения шоколад. Разбивам.

  • Върху бялото тестото нанасям тъмното тесто и много внимателно изравнявам.
  • Върху кафявото тесто подреждам изцедените черешите като отделям около 100 гр от тях в купичка и изпичам сладкиша в предварително загрята до 175 градуса фурна за около 30 минути.
  • Оставям готовия блат да изстине напълно.
  • Около охладения блат захващам ринга за торта.
  • Този блат е доста сух, според българските представи за блат на торта. По Ваше желание можете да го напоите с 3 с. л. алкохолна напитка по избор или някакъв сироп, но не и цветен сок от череши или други плодове. Цветният сок ще се отрази на визията за вълни на блата.

  • Накисвам желатина с 5 с. л. вода за около 10 минути да набъбне или просто прочетете указанията на опаковката му.



  • Отделените череши пюрирам.



  • Смесвам в купа изварата, маскарпонето и 75 гр захар. Разбърквам с тел, но ако използвате българска извара е хубаво да я разбиете с миксер.



  • Загрявам за кратко набъбналия желатин на котлона и разбърквам непрекъснато до разтопяването му.



  • 2 - 3 супени лъжици от изварената смес добавям към разтопения желатин и разбърквам. Това се прави  с цел уравновесяване температурата на желатина и изварата.



  • Добавям охладената желатинова смес към изварата и разбърквам.
  • Добавям и разбитата сметана като разбъркването е леко, за да не спадне обемът на сметаната.



  • Най-накрая добавям пюрето от череши като разбърквам съвсем леко. 








  • Това е, за да не се разпредели пюрето навсякъде, а да остане сместа малко като мраморна.






      • Изсипвам сместта върху блата и изавнявам.
      • Оставям на студено за около 2 часа, за да се стегне крема.



      • На водна баня разтопявам още 125 гр от  шоколада и 25 гр кокосова мазнина.



      • Разтопения шоколад изсипвам върху охладения и стегнат крем. Охлаждам.



      • Отделям тортения ринг внимателно от добре охладената торта.



      • Поръсвам обилно с какао



      • Последното количество шоколад настъргвам на шоколадови пръчици с помощта на остър нож.



      • Декорирам тортата с шоколадовите пръчици.

       .

      Разрязването на тортата правя винаги с горещ нож /държа ножа под течаща гореща вода/.


      Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

















      Коментари

      Ani Dunistova каза…
      Здравейте! Разгледах блога ви и съм очарована! Страхотни рецепти и снимки! За мен ще е чест да последвате и моя блог https://vanillacacao.blogspot.bg/
      Petya Argirova каза…
      Здравейте, Ани! Радвам се, че по някакъв начин сте достигнали до моето Тефтерче с рецепти! С огромно удоволствие ще Ви посетя във Вашето Блог-пространство! Поздрави!