СКУМРИЯ С ГЪБИ


Нашето поколение похапваше доста скумрия. Преди около 30 години май основно скумрия и шаран имаше по магазините! А сега? Сега, за нас поне, скумрията е деликатес. Трудно се намира в немските магазини. И друг път съм писала, че я дебна по шест месеца, за да си я купя. И да си призная честно, ама въобще не ме интересува, че я изваждам замразена от фризера! Важното е, че цялата къща замирисва на скумрия като от едно време.
А днес рецептата е много българска, много вкусна и със сигурност нищо няма да остане в тавичката!
Да се забавляваме!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

чаша с вместимост 200 мл

2 - 3 моркова
1/2 глава целина
2 глави лук
 5 с. л олио
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
250 гр гъби
5 - 6 домати или 1 консерва с нарязани домати
1/2 чаша маслини
1 ч. л. смлян черен пипер
2 с. л. ситно нарязан пресен магданоз
500 гр скумрия или сафрид
1 чаша зеленчуков бульон


  • В тенджера слагам нарязаните на кубчета моркови, целина и кромид лук. Заливам с олиото и 1/2 чаша вода. Посолявам и слагам на котлона да се задушават.
  • Когато зеленчукът започне да се пържи, прибавям червения пипер, нарязаните на филийки гъби, обелените и настъргани домати и маслините.



  • Когато изври сокът на доматите, наливам бульона и добавям черния пипер и магданоза.



  • Оставям сосът да ври на слаб огън около 30 минути.
  • Изсипвам соса в тавичка и подреждам почистената и порционирана риба.



  • Изпичам ястието в умерена фурна - 175 градуса за около 30 минути.

Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
да, скумрията навремено беше традиционна и евтина храна.А сега наистина хубава скумрия трудничко се намира.Но е много вкусна, чудесно ястие се е получило.
Поздрави и лека седмица !
Petya Argirova каза…
Здравей, Елена! За нас скумрията си остава класика. Днес пък си я приготвихме на скара! Супер вкусна и ароматна риба! Поздрави!