БАНИЦА С ПРАЗ И ГЪБИ ЗА ПЕТКОВДЕН


Отмина поредният Петковден. Празник, който аз много обичам! На този ден имам имен ден, защото съм кръстена на дядо си Петко. Поради тази причина всяка година точа баница с праз и гъби. Това си е стара традиция в моето семейство. 
Аз, обаче правя всяка година различна баница с праз и гъби и я споделям с Вас. Различна е по отношение начина на приготвяне на корите.
Споделила съм вече с Вас как приготвям вита баница с праз и гъби, чиито кори приготвям чрез завъртане /рецептата ще откриете ето тук/. Приготвяла съм баница с праз и гъби с готови кори  /рецпатата ще откриете ето тук/.
Днешната баница се отличава по това, че корите разточих с помощта на точилката, а плънката от гъби и праз лук е в средата на тавата. Около плънката има навити кори с плънка от яйца и сирене.
Лесно се приготвя и спазвайки начина на оформяне се получава голяма красота.
За по-подробно описание на разточване на корите е хубаво да използвате и рецептата за Шопска баница /ще я откриете тук/. В нея много подробно описвам техниката на разточване с точилка.
Време е да се забавляваме!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

около 1 кг брашно, но при мен останаха около 100 гр.
1 ч. ч. /около 250 мл/ топла вода
1 яйце за тестото
3 с. л. олио за тестото
1 с. л. сол /моята не соли много/

250 гр мас за намазване

Пълнеж 1:
 4 стръка праз лук
200 гр гъби
3 с. л. олио
2 яйца
сол и черен пипер на вкус

Пълнеж 2:
300 гр сирене
3 яйца


  • Почистения и измит праз лук нарязвам на колелца и задушавам в малко олио докато омекне.



  • Почистените и измити гъби нарязвам на едро и също задушавам в малко мазнина. Режа ги на едро, защото ние обичаме да усещаме техния вкус.




  • Смесвам празия лук и гъбите и овкусявам със сол и черен пипер. 
  • Оставям пълнежа на една страна да се охлади.


  • Разтопявам маста на котлон, но не позволявам да се запържва.



  • В купа смесвам около 800 гр от брашното със солта. Правя кладенче и чуквам яйцето, добавям олиото и изсипвам топлата вода.
  • Замесвам меко тесто, което меся на ръка около 10 минути и после оформям на топка. Ако е нужно добавям още от оставеното на една страна брашно. Но по принцип се старая тестото да остане меко, но да не залепва на ръцете.



  • Топката разделям на десет топчета.
  • Намазвам топчетата с малко от разтопената мас и оставям покрити с кърпа за около 15 минути да си "почиват".



  • Включвам фурната да загрява на 220 градуса.
  • Слагам три от тях едно върху друго с леко притискане, като помежду им намазвам отново с малко мас.
  • От тези три топчета разточвам кора. Начина на разточване можете да прочетете ето тук.



  • Старая се кората да е с размер по-голям от този на тавата. Моята тава е 36 см. в диаметър.
  • Пренасям разточената кора, навита върху точилката до тавата, която съм намазала обилно с мазнина.



  • Разстилам готовата кора в тавата, но краищата й излизат извън тавата.



  • Към охладената плънка добавям двете яйца и разбърквам.



  • Поръсвам кората в тавата обилно с мас.
  • Целия пълнеж от праз и гъби изсипвам в средата на тавата и оформям леко на купчинка.



  • Едно от останалите 7 топчета разточвам на кора и с нея покривам плънката.
  • Разточването става с много обилно наръсване с брашно на кората, точилката и плоскостта за точене.



  • Подпъхвам краищата на кората под плънката.



  • Тук вече дневна светлина нямам и качеството на снимите падна.
  • Останалите 6 топчета разточвам на кори, които обилно поръсвам с мас.



  • На всяка кора разпределям от втория пълнеж, който е от разбитите яйца и натрошеното сирене.



  • Навивам кората на рехаво руло.



  • Рулото навивам на охлюв около пълнежа с гъби и праз.



  • По този начин приготвям и останалите 5 кори. Така тавата се е запълнила.



  • Поръсвам обилно баницата с мас и краищата, които висят извън тавата с леко прищипване и придърпване подреждам красиво върху навитите кори и до пълнежът с гъби и праз.



  • Слагам баницата да се пече в загрятата до 220 градуса фурна за около 40 минути или до тъмно златист цвят.
  • Готовата баница намазвам със студена вода и оставям да се охлади.
  • Хубаво е баницата с мас да се сервира охладена.




Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
да ти е живо и здраво името.А за празника си приготвила прекрасна баница.Аз съм певец в църква с името Св.Петка и съм щастлива да те поздравя именно с този празник.Ще се възползвам от съветите ти за разточването на кори, моята баба беше голям майстор.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Petya Argirova каза…
Благодаря много, Елена! Страхотно е, че пееш в църква! А Св. Петка е нашата си светица - българската! Трябва да уважаваме религията си и да се опитваме да спазваме повечето традиции в приготвянето на храна! Сигурна съм, че ще разточваш кори по добре и от твоята баба, щом имаш желание да го направиш! Прегръдки и бъди здрава!
vesela каза…
Страхотна си, Петя!
Да си жива и здрава, на патерица ти желая!
Да съхраниш тази традиция и да я предадеш на деца и внуци, дай боже и името някой да ти носи!
Petya Argirova каза…
Благодаря, Весела! Дано да успея да предам всичко, което знам! Пък и затова описвам в Ухае на..., ако не деца и внуци - то поне хора, които имат интерес към българската кухня! Дано да се съхраним като нация! Прегръдки!