ПЪЛНЕНИ СУШЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ И ОРЕХИ


От няколко дни в главата ми се въртят сухи чушки! 
Ето, че си угодих!
Така попълних рецептите за пълнени сушени чушки с още една - тази с ориз и орехи. Ако не сте опитвали тази комбинация много сте изпуснали.
Ако пък въобще не сте приготвяли деликатес от сушени чушки можете да прочетете няколкото варианта, които ние обичаме у дома и са типични само за нашата малка Родина.
На почит и уважение е предаващата се рецепта и то поколения наред в нашето семейство за пълнени сушени чушки от Северна България - пълнени с картофи, боб и праз лук /рецептата е тук/. Друга любима рецепта е тази за пълнените сушени чушки по капански - раки /рецепта тук/. Имам си и една моя любима - пълнени сушени чушки само с боб /рецепта тук/. А за любителите на киселото зеле препоръчвам да пробват тези сушени чушки, които са по ловешки /рецепта тук/.
Така, че защо да не пробваме няколкото варианта до Коледа? Така ще знаем точно кои да сложим на трапезата за Бъдни вечер.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100 гр сухи чушки - около 10 - 12 броя
2 глави лук
1 морков
1 ч. ч. ориз
1 ч. ч. орехи
2 ч. ч. домати от консерва
1 с. л. чубрица
, ч. л. червен пипер
4 - 5 с. л. олио
черен пипер и сол на вкус
1 ч. ч. зеленчуков бульон


  • Накисвам чушките в гореща вода. Това се прави с цел те да се отпуснат и по-лесно да бъдат напълнени. Ако не ги омекотите по този начин има голяма вероятност да се натрошат и да не можете да ги напълните.

  • В олиото и малко вода задушавам ситно нарязаните лук и морков.



  • След омекването им сипвам половината домати, след тях и ориза.



  • Поръсвам с червения и черен пипер и чубрицата.



  • Добавям смлените на едро орехови ядки и посолявам сместа.



  • Много внимателно напълвам чушките. Те са омекнали от горещата вода и се късат лесно.
  • Подреждам пълнените чушки в намаслена тава.


  • Заливам с останалото количество домати и бульона. 


  • Запичам в предварително загрятата до 200 градуса фурна до готовност. Това разбирам по пълното усвояване на течността. Чушките остават на мазнина.



Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Коментари

Elena Dimitrova каза…
Пълнените сушени пиперки са чудесни Петя.Правя ги и аз с най - различна плънка и са много вкусни.Особено когато времето е студено е много хубаво да се направят така постни.А орехите им придават чудесен вкус.Аз ги правя с орехи и стафиди.
Поздрави и леки пичивни дни !
Petya Argirova каза…
Привет, Елена! Предлагам ти да пробваш и чушките от Северна България. Този вкус е неповторим! А стафиди добавям само на сармите с лозови листа! На сушените чушки не ни е познато! Прегръдки!
vesela каза…
Ама повече от страхотна си!
Не бях влизала тук известно време, поради липса на време, но пак успя да ме смаеш.
Много се радвам на българщината, която носиш в себе си и заразяваш с нея!
Прегръщам те! Със сигурност ще направя някоя от твоите рецепти за сухи чушки тази година, бих направила и всичките, но цените им тук нещо напоследъка са бомбастични, дано мама е решила да изсуши:).
Petya Argirova каза…
Да! Знам, че цените са високи на сушените чушки! Те май винаги са си били скъпи. Преди 10 години плащах за 20 чушки 10 лв. А сега просто получавам винаги подарък, защото всички знаят колко много ги обичам. А пък рецепти за тях ще продължавам да пиша! Това си е типично българско ястие и трябва да се пази! Поздрави!