КНЕДЛИ ПО БАВАРСКИ ОТ ХЛЕБЧЕТА или Bayerische Semmelknödel


Да не си мислите, че и аз съм безгрешна? Не! И аз си имам своите неуспехи. Ето тези баварски кнедли, например ми отнеха доста време докато постигна перфектен резултат. Не, че не ги изяждахме винаги! Те са "адски" вкусни и с лош външен вид, но не ставаха за представяне пред Вас, приятели!
Историята на тези кнедли от стари хлебчета /мисля, че са известни и в България като земели/ започва много отдавна. 
Преди девет години знаех вече, че ще заминавам да живея в Германия. Това беше периодът ми на работа в Банско. Точно там се запознах и с Франк - баварец, но живеещ от вече 30 години в Банско. И аз понякога се обърквам немец ли е, баварец ли е, банскалия ли е!?
Та...! От дума на дума се заговорихме за вкусни немски ястия и аз му споделям, че обожавам кнедли. И той ми дава рецептата на неговата майка за тези кнедли. Така до днес. Много пъти опитвах, стават, не стават, стават, не стават. Пълен провал. Днес обаче вече мога да споделя с Вас! Страхотни станаха, но включих моите си умения от България. Това ще разберете по-късно при направата им. През всичките тези години се научих да правя перфектните кнедли от картофи, но тези все ми се опъваха! Разкрих ги! 
Поводът, обаче да ги приготвя днес не е свързан с Бавария! Те там са си друга държава! И езикът им не разбирам, И планните им високи! И храната им вкусна! Пък и Октоберфест е световноизвестен!
Днес темата е Свети Мартин - празник много тачен поне в Хунсрюк. Мисля, че с него немците дават начало на зимните празници. Това ние го правим на Пековден. 
И аз си го харесвам този немски празник, защото имам внук с име Мартин и винаги си го отбелязваме. Тази година и мойто момче ще е тук. И фенер ще направим и огън ще запалим!
Разказвам с две думи! 
На 11 ноември във всяко село се събират малките деца със саморъчно направени /напоследък и купуват/ хартиени фенери. Те се закачат на една пръчка, а в тях е запалена светлинка. В днешните фенери това вече не е свещ, а лампички с батерии. Така децата не се ядосват, ако им изгасне светлинката. И...тръгват всичките деца в едно шествие, което заради родителите е доста набъбнало. Посоката е края на селото, къдeто цял ден бащите са събирали дървета от гората и са направили огромна купчина от тях. Тази купчина се пали и горят огньове в цялата околност. В някои села си подготвят и греяно вино и почерпка. В по-малките има само песни от местния хор или пък само огън. Децата са доволни и възрастните са се разнообразили. Точно в този период се приготвя и Мартиновата гъска. Прави се цяла гъска, ако семейството е голямо или пък се пекат само бутчетата от нея. Ние днес си угодихме обаче с пуешко бутче, червено зеле и естествено историческите баварски кнедли. Не забравяйте! Кнедлите са вкусни само, ако ги сервирате и с много сос от печеното!








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 24 БРОЯ:

6 - 8 хлебчета /земели/ от предишния ден
350 мл прясно мляко
1 връзка магданоз
1 глава кромид лук
125 гр ситно нарязан пушен бекон
1 с.  л. масло
3 яйца
сол и черен пипер на вкус
прясно настъргано индийско орехче
настърганата кора на един лимон
нужно е и много търпение 




  • Изостанали от предишен ден хлебчета нарязвам на кубчета и слагам в една голяма купа. Оставям ги така за цяло денонощие да изсъхнат много добре.

  • След 24 часа започвам с приготвянето на кнедлите. Хубаво е да си отделите около 2 часа поне, преди сервирането им. 
  • Загрявам в тиган маслото и в него изпържвам за кратко кубчетата бекон и ситно нарязаната глава кромид лук.
  • Загрявам в тенджерка прясното мляко и заливам хлебчетата с него.
  • Добавям поомекналите лук и ароматните кубчета бекон.
  • Подправям със сол, черен пипер, индийско орехче, кората от лимон  и ситно нарязан магданоз.
  • Добавям яйцата.
  • Омесвам всичко с ръце като кайма за кюфтета. Ако Ви се стори, че сместта е все още суха и когато я стиснете в ръка не остава на топка - добавете малко /50 мл/ горещ зеленчуков бульон, но все пак се пазете от изгарянаия. Той дава допълнително овкусяване на кнедлите.

  • От тази смес и с постоянно намокряне на ръцете, оформям топчета с големината на орех. Имайте в пред вид, че те увеличават двойно и повече обема си.
  • Тези топченца оставям за около 30 минути във фризера, за да се стегнат много добре.
  • През това време си приготвям много голяма тенджера с около 3 литра подсоленавода в нея. Може да използвате зеленчуков бульон, но на мен ми идва овкусяването в повече.
  • Слагам тенджерата с водата да заври.
  • Когато водата заври, намалявам котлона на минимална мощност или колкото водата да се успокои и леко само да къкри.
  • Вадя хлебните топчета от фризера, овалвам в брашно и пускам в леко бълбукащата съвсем леко  вода.
  • Оставям кнедлите във водата за не по-малко от 20 минути, но в никакъв случай водата да не завира. Нужно е кнедлите просто да се киснат в горещата вода.
  • Те набъбват и изплуват на повърхността.

  • Готовите кнедли прецеждам много добре от водата и сервирам, задължително с много сос от печеното месо.
  • Тези кнедли можете спокойно да замразите за следващо използване.


Надявам се на всички Вас, любителите на тази гарнитура да е от полза  рецептата. Ние обичаме кнедли и почти винаги при официални случаи приготвях до сега картофения им вариант. Рецептата ще прочетете ето тук! Сега вече мога да приготвям и варианта с хлебчета. Но, ако случайно живеете в Германия. купете си едни полу-готови кнедли. Те са опаковани в отделни пликчета и много лесни за приготвяне. Има от тях със шпек и без шпек. Пак ще си доставите удоволствието, без да се налага толкова много да се суетите около тях!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
никога не съм приготвяла кнедли, но мисля,че тези - хлебните са по - трудни за изпълнение.Явно тайната е в добре приготвената смес за кнедли и в леко бълбукащата вода, да не завират.Иначе ще се разпаднат.Ще ги пробвам за да видя какво ще се получи.От интерес.Иначе навремето съм пробвала кнедли в Германия, но мисля,че бяха полуфабрикат.
Поздрави и честит Димитровден !
Petya Argirova каза…
Привет! И двата вида кнедли са еднакво трудни за нас, които не ни е национална храна. И двата вида изизискват добре приготвена смес и само да се киснат във вряла вода. Но...всичко е много опит и умение. Все едно да накараме германец да направи перфектните сарми! Ами няма как да стане! Това си го умеем само ние! Немците ще започнат да ги връзват с конци или пък да ги закачат с клечки за зъби! Но...признавам! Сервирани с много сос са "адски" вкусни. Прегръдки от мен!