СОЛЕНКИТЕ ЗА ЗАКУСКА НА МАМА ИЛИ ТЕСТОТО 4 - 5 - 6


Днешната публикация е отново носталгия към детството и времето, когато излежавайки се в неделя усещам аромата на вкусната закуска. Моята майка обича да прекарва живота си в кухнята. Тя става рано в неделя и започва да приготвя вкусна закуска за нас - ние сме трима. Двама братя и аз. 
Е...пиша, че е носталгия по детството! Сега вече не е така. Ние се разпръснахме по света и дори не се виждаме! Рядко се чуваме! Но моите спомени са свързани с много Ухания. Мама продължава да прави вкусни закуски, но за татко! Споделяме ги тези закуски по телефона или интернет! Да са ми живи и здрави родителите и дано мама да продължи още много дълго да се забавлява в кухнята, както тя обича!
Днешната рецепта е нейна и доста дълго беше отлагана!
Споделям с Вас милите моменти на детството и моето семейство!
А защо тестото е 4 - 5 - 6 ще разберете от необходимите продукти? Така не се забравят! 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:
300 гр брашно
1 пак. бакпулвер
4 препълнени с връх супени лъжици кисело мляко /около 150 г/
5 супени лъжици прясно мляко
6 супени лъжици олио
1 чаена лъжица сол
2 чаени лъжици захар

За пълнеж:
125 гр краве сирене
1 яйце

За намазване:
1 яйце





Правя рецептата по старата и изпитана технология. Омесване на тестото на ръка. Нямам представа получава ли се с миксер, но пък имам представа, че това тесто е много "благодатно". То е много лесно за работа и е от тестата, които не "лепят" по ръцете. Опитайте и ще го заобичате.


  • Включвам фурната да загрява до 200 градуса.
  • В широка купа пресявам брашното с бакпулвера и правя кладенче. Добавям солта и захарта. Разбърквам.
  • В кладенчето измервам нужното количество олио, прясно мляко и кисело мляко.

  • Тестото бъркам първо с дървена лъжица и после доомесвам на ръка. Оформям на топка и изсипвам върху набрашнена повърхност.
  • С помощта на точилка разточвам кора с дебелина 0,5 см.



  • С помощта на чаша или купичка с диаметър 10 см изрязвам кръгчета. Изрезките останали от кръгчетата не изхвърлям. Тях отново премесвам и отново разточвам и така до пълното им усвояване.



  • Върху всяко кръгче слагам по една чаена лъжица от плънката, която е разбитото яйце и начупеното сирене.
  • С помощта на четка намазвам краищата на всяко кръгче с вода.



  • Сгъвам на половина и притискам краищата да се залепят. С помощта на вилица фиксирам.



  • Подреждам соленките в тавата на фурната, застлана с хартия за печене.



  • Намазвам сиренките с разбитото яйце.



  • Слагам готовите сиренки в предварително загрятата до 200 градуса фурна и пека без вентилатор за около 20 минути или до тъмно-златист цвят.



  • Готовите соленки - сиренки охлаждам върху решетка. Може да сервирате и горещи, но това е опасно, особено за децата.



Страхотната закуска можете да сервирате с айрян или друга вкусна напитка! Това си е Ваше желание!


Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!









Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
чудесни соленки, интересна и много лесна и бърза рецепта.Записвам я за проба.
Поздрави и лека седмица !
Petya Argirova каза…
Да! Много приятна рецепта, а още повече, че е от моята майка! Лесна, бърза, запомняща се! Поздрави!
vesela каза…
И аз я записвам и благодаря, че сподели - и рецептата, и спомена!
Много ти се радвам!
Petya Argirova каза…
Чакам резултати, Весела! Сигурна съм, че ще се хареса у Вас! Целувки!