КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА С КОКОСОВО МЛЯКО


Няма начин да не се настроя и аз на есенна вълна. Навън се е развилня една буря, не е за описване. От няколко дни огънят в камината гори, а мислите са ми насочени към падащите листа на двора, които трябва всекидневно да се почистват, към дъжда - неспиращ с дни, към счупените от бурята дървета /ще отидат в камината/ и...предстоящата зима.
А пък и в магазина е вече пълно с тикви Хокайдо, които аз заобичах тук. Подходящи са и за супи, и за основни ястия, и за десерти.
С тях съм приготвяла пълнена тиква със свинско месо - рецептата е тук, пълнена тиква с кайма - рецептата е тук, крем карамел в тиква - рецептата е тук и тиквеник - рецептата е тук
А, бе - тиквени работи!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 тиква Хокайдо - около 800 гр
1 глава лук
1 малка червена люта чушка, или просто 1/2 едро смлян лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сух джинджифил или 10 гр настърган пресен джинджифил
30 гр масло
1 с. л. зехтин или олио по желание
1 ч. л. къри на прах
600 мл зеленчуков бульон
2 портокала
1 стрък пресен лук
250 мл кокосово мляко
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. ситно нарязан кориандер или сух
2 с. л. леко запечени на сух тиган тиквени семки
2 с. л. кокосови стърготини




  • Тиквата измивам и подсушавам.



  • Разделям на две половини и почиствам от семките.



  • Нарязвам тиквата, заедно с кората на едри кубчета.



  • Загрявам в тенджера маслото и олиото.



  • Изпържвам за кратко нарязания на лентички кромид лук.



  • Добавям тиквените кубчета, джинджифила и лютата чушка. 
  • Пържа на силен котлон само около 2 минути с непрекъснато разбъркване.





  •  Поръсвам с кърито на прах и заливам със зеленчуковия бульон.



  • Добавям настърганата кора на единия портокал и изцедения сок от двата портокала. 
  • Похлупвам и оставям за около 12 минути на слаб котлон супата да къкри.



  • През това време си приготвям декорацията на супата.
  • Нарязвам зеления лук на много тънки кръгчета.
  • Кориандерът - на много ситно. Може спокойно да замените и с пресен магданоз.
  • Тиквените семки леко запичам в сух тиган.
  • А кокосовите стърготини само си приготвям.

  • Готовата супа пюрирам с пасатор.





  • Добавям кокосовото мляко и разбърквам. Оставям за около минута - две на котлона.
  • Посолявам на вкус и добавям черен пипер.



Сервирам супата гореща и декорирана с горе-изброените неща!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари

Люси каза…
Много обичам тиквените супи, а в комбинация с кокосовто мляко ще е още по-вкусна. Поздрвления за хубавата рецепта, Пете! Прегръдки!
Petya Argirova каза…
Прегръдки и от мен, Люси! Приготвена по този начин тиквената супа е невероятно вкусна! Бъди здрава!