ВКУСНО ТИГАНЧЕ С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ, ЖИТО, АЛАБАШ И ГРАХ


Има храни, които не са характерни за българския вкус. Но пък си заслужава да бъдат опитани. 
В днешното тиганче комбинацията на пилешко филе с моркови, алабаш, жито и грах се оказа невероятна. А завършекът беше сметановото сосче.
Към това ястие пасва много добре едно сухо бяло вино. У нас това днес е Weißburgunder.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 гр жито /може да се замени със сварен ориз от предишния ден/
500 гр пилешки гърди
сол и черен пипер на вкус
2 моркова
1 алабаш
2 с. л. олио
200 гр замразен грах
щипка захар
200 мл зеленчуков бульон
200 гр сметана
1 щипка настъргано индийско орехче



  • Сварявам житото за около 10 - 15 минути във подсолена вода или зеленчуков бульон. Когато е готово прецеждам, а част от бульона си оставям за добавяне в ястието.
  • Алабаша и морковите нарязвам на пръчици с дебелина около 2 мм и дължина около 4 - 5 см.

  • Пилешките гърди нарязвам на парчета с дебелина около 2 см и дължина около 4 см. Това е само приблизителен размер. Важното е да могат бързо да се изпържат от всички страни до златисто и да останат сочни отвътре. Посолявам със сол и овкусявам с черен пипер. Изпържвам в предварително загрятата мазнина и в тиган с размер около 32 см и достатъчно дълбок. Ако не разполагате с такъв голям тиган, използвайте два по-малки. Приготвяйте ястието едновременно на два котлона.
  • Готовото пилешко месо изваждам от тигана.



  •  В същата мазнина изпържвам за много кратко и с постоянно разбъркване, свареното и добре прецедено жито. Изваждам в купа и добавям още малко мазнина в тигана.



  • Морковите и алабаша изпържвам за около 2 минути, като ги разбърквам непрекъснато.




  • Заливам зеленчуците с 200 мл от отделения от варенето на житото бульон и сметаната. Подправям със сол и захар. 


  • Връщам в тигана пилешкото филе, житото и добавям и замразения грах.
  • Всичко сварявам за около 7 минути на много слаб котлон.



  • Преди да сваля тигана от котлона подправям отново със сол, пипер и индийско орехче.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






Коментари

Elena Dimitrova каза…
Петя,
много интересно ястие.Изглежда чудесно, сигурна съм,че е много вкусно.
Поздрави и лека седмица !
Petya Argirova каза…
Привет, Елена! Това ястие е страхотно! Заслужава си да се опита тази комбинация! Приятен уикенд!
Люси каза…
Чудесна идейка, Пете! Мисля, че ще стане идеално и с лимец! Поздрави сърдечни!
Petya Argirova каза…
Да, Люска! Житото може да се замени и с лимец, киноа или булгур. Винаги резултатът ще е "Мммммм"! Прегръдки!